Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023
Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023

El Consell de Justícia català es reconeix al Congrés en una llei

|

- Publicitat -

El nou Estatut de Catalunya sembla que es va respectant. El nou text canviava l’organització i la gestió en l’àmbit judicial a Catalunya. Es creava la figura del fiscal superior de Catalunya. Doncs bé, el Departament de Justícia de la Generalitat ha interposat diverses esmenes per adequar la reforma de la Llei de l’Estatut orgànic del Ministeri Fiscal, en tràmit al Congrés, a la nova situació judicial a Catalunya.

Publicitat

Ara en llei queda prescrit que el Consell de Justícia tindrà competències en nomenament de càrrecs, instrucció d’expedients, i planificació i organització de la planta judicial, entre d’altres. Això suposarà la descentralització Consell General del Poder Judicial.

Segons el Projecte de reforma de l’estatut fiscal aprovat a la Comissió de Justícia del Congrés, quan el Consell de Justícia estigui en funcionament, “haurà de ser escoltat necessàriament” de forma consultiva i no vinculant en el nomenament del nou fiscal superior de Catalunya. El Consell també haurà de ser informat anualment pel màxim representant del ministeri públic a Catalunya, que li haurà de remetre una còpia de la memòria.

Al marge del Consell, el fiscal superior haurà de retre comptes també al Parlament de Catalunya, on haurà de comparèixer en sessió informativa per exposar els continguts de la seva memòria. Aquest tràmit s’haurà de fer en els sis mesos posteriors a fer-se pública.

Els mandats seran limitats

Amb la reforma del Ministeri Fiscal també s’ha acordat limitar els mandats, com a mesura de proximitat i especialització i donar així dinamisme al poder judical. Ara la durada dels mandats dels càrrecs serà màxim de quatre anys. En el tràmit parlamentari alguns partits han intentat elevar fins a cinc anys la durada del mandat, però es va rebutjar la proposta.

El sistema continuarà estructurat de forma jerarquitzada seguint els nivells territorials: els fiscals responsables de cada àmbit provincial dependran del fiscal superior de cada comunitat autònoma. A Catalunya, fins ara, la figura de fiscal coordinador l’ha desenvolupat el fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que a la vegada és el màxim responsable del ministeri públic a les comarques de Barcelona. El càrrec el va ocupar fins a l’1 de desembre passat José María Mena, que es va jubilar aleshores. La seva substituta, Teresa Compte, pren possessió avui al migdia en un acte solemne al Palau de Justícia de Barcelona.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió