Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

El Congrés reconeix la Copa de la República de 1937

La Comissió d’Educació i Esport del Congrés dels Diputats va aprovar per unanimitat una proposició no de llei per la qual s’insta a la Real Federació Espanyola de Futbol a reconèixer com oficials els resultats de la competició de 1937, entre els quals es troba el títol de Copa de la República guanyat pel Llevant. Actualment la RFEF reconeix els títols del 1939 en una competició ‘la Copa del Generalísimo del 39’ on va guanyar el Sevilla.

Redacció
Redacció 26/09/2007

Segons ha informat Agustín Jiménez, portaveu d’Esport del grup parlamentari socialista, tots els grups amb representació parlamentària van aprovar la iniciativa presentada per IU-ICV, encara que amb una modificació afegida pel PSOE. En aquesta modificació (esmena transaccional) es reconeix implícitament que no és el Congrés qui ha d’oficialitzar les competicions de 1937, sinó la Real Federació Espanyola de Futbol (RFEF), pel que s’insta a aquest organisme a iniciar els tràmits necessaris.

En aquest sentit es fa una crida a la RFEF perquè ‘porti a terme els tràmits necessaris per al reconeixement oficial, amb caràcter general, del campionat de Copa disputat en 1937, dels seus participants, de la final disputada a Barcelona així com del resultat, que va dur a la victòria al Llevant FC, avui Llevant UD‘.

Una estranya competició

Amb l’escenari de la Guerra Civil, es va suspendre la competició estatal encara que en la zona del legítim govern institucional es va disputar un campionat, la ‘Lliga del Mediterrani’, que els seus milloris classificats, excepte el Barcelona, van disputar la Copa de l’Espanya Lliure o Copa de la República, que va guanyar el Llevant a l’imposar-se al València 1-0 a la final del 18 de juliol de 1937 a Barcelona. En la seva petició, IU-ICV recordava que, després de la guerra, i amb el canvi de règim, la Copa de la zona ‘alliberada’, que en el bàndol nacional es va jugar al maig i juny de 1939, la va guanyar el Sevilla i que la RFEF computa ‘a l’efecte de reconeixement oficial, història i estadística, la Copa del Generalísimo del 39 i no la Copa d’Espanya Lliure’.