Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

El Congrés Nacional no tanca les divisions a Solidaritat

El Congrés Nacional de Solidaritat Catalana per la Independència no ha aconseguit tancar les divisions internes que la coalició arrossega des de fa setmanes sobre la possibilitat o no que els diputats es presentin a les municipals. El flamant secretari general de SI, Uriel Beltran, ha defensat aquest dilluns per enèsima vegada que Joan Laporta no podrà presentar-se a les eleccions municipals per Barcelona, ja que els estatuts aprovats aquest diumenge impedeixen ostentar dos càrrecs al mateix temps. ‘És un compromís que tots plegats hem assumit’, ha recalcat Bertran. Tot i això, aquest mateix diumenge a la tarda, Joan Laporta assegurava, des del Congrés de Manresa, que diguin el que diguin els estatuts ell és ‘lliure’ de presentar-se per Barcelona si ho troba convenient, i reclamava ‘flexibilitat’ per fer el que ‘políticament més ens interessi’.

Redacció
Redacció 22/02/2011

Segons Uriel Bertran, els estatuts del partit impedeixen als seus membres ostentar dos càrrecs institucionals a la vegada, fet que en el cas de Joan Laporta li impediria encapçalar la candidatura barcelonina, atesa la seva funció al Parlament de Catalunya. A més Bertran ha recordat que diumenge no es va presentar cap esmena a l’article concret que prohibeix ostentar dos càrrecs a la vegada, de manera que aquesta disposició ha entrat a funcionar amb normalitat dins la coalició.

Camí de les municipals

Bertran també ha explicat quin serà el camí que portarà els solidaris a presentar-se a les eleccions municipals. A través d’unes primàries, s’escollirà, per una banda, el cap de llista d’aquells municipis on SI vulgui concórrer i, per altra, la resta de persones que conformin aquesta llista, amb equips màxims formats per dues persones. Aquella persona que no hagi estat escollida com a cap de llista podrà ser escollida a la resta de la llista. Segons el Secretari General de SI aquest procés permet que ‘tots els adherits de SI decideixen la totalitat de les persones que formen una llista i no només qui l’encapçala’, un compromís, el de la regeneració democràtica, que és inherent al projecte de Solidaritat Catalana per la Independència.

Pel que fa a la formació de coalicions, les noves directrius volen ‘promoure candidatures unitàries independentistes arreu del territori, des del respecte mutu i preservant la independència de cadascuna de les formacions que en formin part’, segons Bertran. En aquest sentit, els vots de les llistes unitàries només computen per la coalició electoral, en cap cas pels partits que la conformin. Aquestes directrius també especifiquen les condicions dels independents que puguin formar part d’una llista electoral, els quals s’aniran intercalant a la llista sempre segons l’aprovació dels adherits de l’assemblea local corresponent. ‘És una validació democràtica que no exclou que el partit s’obri a persones independents’.

El cas de Barcelona

A Barcelona, l’assemblea de SI a la capital catalana se celebrarà el proper diumenge 27 a la seu nacional de Plaça Catalunya, on es decidirà si Solidaritat es presenta o no a les eleccions municipals a Barcelona. En cas afirmatiu, se celebrarien primàries al mes de març per escollir-ne el cap de llistat i la resta de persones que conformarien la mateixa. Després de l’aprovació, gairebé per unanimitat ahir al Congrés Nacional del Programa Marc de les Municipals 2011, ‘tot apunta que existeix la voluntat que SI es presenti a Barcelona’.

Bertran, a favor d’una candidatura unitària

Amb tot, Bertran ha reconegut que el millor resultat per l’independentisme es produiria si s’articulés una candidatura unitària encapçalada per una persona de consens, proposta que ja ha estat adreçada a ERC i les CUP, i on els candidats, a partir del número 2, serien ‘en relació al nombre de vots obtinguts a les darreres eleccions al Parlament per part dels partits que en van formar part’. Bertran ha assegurat que si les altres formacions accepten la candidatura unitària amb un cap de llista de consens, SI els comunicarà el nom del candidat de consens proposat.