Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

El Congrés dóna llum verda a les mesures anticrisi de Zapatero

El Ple del Congrés ha convalidat aquest dilluns amb els vots del PP, CiU, PNB, ERC i UpyD els decrets anticrisi que l’executiu espanyol ha aprovat en les últimes jornades per donar liquiditat al sistema financer espanyol. José Luis Rodríguez Zapatero ha agraït la ‘col·laboració’ de tots els actors i ha anunciat que el Fons de 30.000 milions per a l’adquisició d’actius de màxima qualitat començarà a treballar al novembre.

Rajoy, per la seva banda, ha expressat el seu suport a aquesta ‘operació excepcional’ però ha recordat que calen mesures per combatre la crisi ‘real’ que afecta les famílies, mentre que CiU i ERC han reclamat més mesures de control i transparència.

Redacció
Redacció 21/10/2008

En concret, el Congrés ha donat llum verda a les tres mesures que el Consell de Ministres ha aprovat com a reial decret en coordinació amb les polítiques de la UE. El primer decret suposa la creació d’un fons de 30.000 milions ampliable a 50.000 milions per comprar ‘actius de qualitat’ als bancs i permetre, d’aquesta manera, que aquests obrin de nou l’aixeta del crèdit a empreses i ciutadans. Zapatero ha anunciat que les primeres operacions del Fons es podran realitzar durant el pròxim mes de novembre, motiu pel què l’executiu ja ha aprovat un crèdit de 10.000 milions d’euros ampliable a 30.000 milions.

El segon decret es va aprovar després de la reunió de l’Eurogrup i estableix que el Ministeri d’Economia i Hisenda podrà atorgar a les entitats financeres avals per una quantitat màxima de 100.000 milions a l’any 2008. Aquest mateix decret permet que l’executiu refinanciï els bancs mitjançant l’adquisició d’accions, tot i que segons Zapatero aquesta és una mesura ‘preventiva’ que l’executiu no creu que sigui necessari aplicar, tot i que sí que serveix per ‘reforçar la confiança.

Zapatero ha justificat una intervenció pública que ‘en aquests moments és necessària i insubstituible’ per ‘assegurar l’estabilitat i el finançament per a famílies i empreses’, perquè ‘sense aquest finançament no hi ha cap possibilitat de recuperar el creixement econòmic i de crear ocupació’. En tot cas, ha apuntat el president espanyol, es tracta de mesures que funcionaran mentre no es restableix l’equilibri als mercats financers, perquè ‘res més lluny que voler crear una banca pública permanent’.

Zapatero ha volgut recordar que les mesures s’emmarquen en l’estratègia de la UE i que el Banc Central Europeu ja ha emès un ‘informe favorable’. A més, ha explicat que el Fons d’adquisició d’actius de ‘màxima qualitat’ de les entitats financeres primarà el crèdit nou, és a dir, el que els bancs hagin atorgat després del 7 d’octubre del 2008, i el Ministeri d’Economia s’estudiarà les adquisicions ‘cas per cas’ per assegurar-ne la solvència.

És l’hora de la col·laboració

El president espanyol també ha apuntat que les mesures volen reequilibrar el funcionament del sistema financer i posar fre a ‘l’afany de lucre insoportable’ de determinats agents que han provocat aquesta situació. En aquest marc, també ha apel·lat a la ‘col·laboració’ per part de tots els actors que es necessita per superar la situació.

En la seva intervenció ha recordat que la crisi té un marcat caràcter interncional i ha afectat ‘l’economia real’. En aquest pla, ha demanat que aquesta feina conjunta es doni també a nivell espanyol. ‘És l’hora de la col·laboració’, ha dit, i ‘per això vull agraït la bona disposició de la majoria dels representants dels grups’ així com els agents socials i els responsables de les entitats financeres.

Mesures de control

Zapatero ha apuntat que el seu executiu és el primer interessat en què els decrets es posin en marxa amb la ‘màxima transparència’ i ha apuntat que el Banc d’Espanya farà un informe cada quatre mesos que remetrà al Congrés dels Diputats sobre la situació del crèdit. ‘Amb aquestes mesures -ha dit- poden tenir la tranquil·litat que es garantiran les mesures de control i transparència’.

Rajoy diu que a les famílies també espera que les rescatin

Les mesures han comptat amb el suport del PP. El líder de l’oposició, Mariano Rajoy, ha destacat que el seu suport respon a la ‘responsabilitat’ de la seva formació davant unes mesures ‘d’interès general’ que planten cara a situació que requereix respostes ‘excepcionals i urgents’. A més, ha valorat positivament la disposició de Zapatero a pactar amb el PP la ‘lletra petita’ del desenvolupament dels decrets, és a dir, a introduir més mesures de control del Fons com els que aplica el Banc Central Europeu.

No obstant, Rajoy ha recordat que darrere la crisi financera subsisteix una crisi ‘prèvia’ i ‘molt profunda’ que es pot ‘agreujar’ si l’executiu espanyol no adopta les mesures necessàries. ‘El pitjor que podria fer Zapatero -ha dit Rajoy- és utilitzar la situació internacional com a parapeto per a seguir eludint les seves responsabilitats davant els problemes que ha contribuït a generar’.

En aquest marc, ha reclamat que més enllà de ‘d’apuntalar amb diners públics el sistema financer’, l’executiu posi en marxa mesures destinades a les famílies i les empreses espanyoles, que ‘també estan esperant un pla de rescat’, i en canvi, ‘el govern s’ha oblidat d’ells’.

CiU i ERC hi donen suport però demanen control i transparència

Els portaveus parlamentaris de CiU i ERC han anunciat el vot favorable de les seves formacions a la convalidació dels dos reials decrets. El portaveu de CiU, Josep Sñanchez Llibre, ha recordat que la seva formació no atorga un ‘xec en blanc’ a l’executiu espanyol, i ha exigit la ‘màxima transparència’ en la posada en marxa de les mesures que recullen. Segons ha apuntat, tan el Fons com els avals als bancs requereixen un ‘control rigorós’ per part del Banc d’Espanya, i a més cal que vagin dotades de garanties perquè la liquiditat arribi realment als seus destinataris, és a dir, a les famílies i les empreses.

Mesures de ‘control’ que també ha reclamat el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Ridao, que ha advertit sobre els perills que el Fons de 30.000 milions d’euros acabi adquirint actius ‘escombraria’ que finalment paguin els ciutadans a través dels seus impostos. En canvi, ha valorat ‘positivament’ els avals de 100.000 milions per a les entitats financeres que han de permetre superar un dels esculls de la recuperació, la pèrdua de confiança de les entitats.

IU vota ‘no’ i reclama que es tramitin com a projectes de Llei

Per contra, el coordinador general d’IU, Gaspar Llamazares, ha anunciat el vot en contra d’unes mesures que segons ha apuntat es posaran en marxa ‘sense control ni garanties’ i que l’únic que plantegen ñes ‘posar els diners públics en un lloc equivocat’. Llamazares ha reclamat que els dos decrets es tramitin al Congrés com a projectes de Llei -fet que ha rebutjat la cambra- per tal que els grups hi puguin afegir les seves esmenes.