Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

El Congrés demana al Govern espanyol agilitar la reciprocitat de TV3 i Canal 9

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous una moció presentada per ERC, amb una esmena pactada amb el PSOE, en què s’insta el govern espanyol a normalitzar l’emissió de TV3 al País Valencià i la reciprocitat de Canal 9 a Catalunya abans d’acabar l’any. La moció reclama que s’adoptin mesures i que es promoguin els acords tècnics i legals necessaris per fer efectiva l’emissió de TV3 al País Valencià i de Canal 9 a Catalunya d’acord amb el principi de reciprocitat abans de finalitzar l’any. El portaveu d’Esquerra al Congrés, Joan Ridao, ha qualificat l’acord d”històric’ i ha dit que va més enllà de compromisos ‘retòrics’ i ‘verbals’. El PP i una part del grup Mixt hi han votat en contra.

Redacció
Redacció 12/02/2009

El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Ridao, ha celebrat l’aprovació de l’acord i ha dit que era moment d”aparcar’ les polèmiques. En aquest sentit, Ridao ha subratllat que ‘rectificar és de savis’ en referència a les paraules del ministre d’Indústria, Miguel Sebastián, que fa unes setmanes deia que el tema ‘no era de la seva incumbència’.

Ridao ha destacat que el govern espanyol ha assumit, a través de la moció, la responsabilitat per assignar les freqüències dels canals de TDT. Segons el portaveu d’Esquerra ‘no era lògic’ que al segle XXI es posin traves a la lliure comunicació. Ridao ha afegit que és ‘sorprenent’ que, per exemple, a Gandia es pugui veure la CNN i no la ‘veïna’ TV3. També ha lloat la tasca duta a terme per Acció Cultural que ha fet possible la recepció de TV3 al País Valencià.

La moció inclou un segon punt en què es demana que s’avaluï la incorporació en el projecte de Llei de l’audiovisual d’espais de comunicació que facilitin la reciprocitat d’emissions entre aquells territoris que comparteixen un mateix sistema lingüístic d’acord amb el compromís assumit pel govern espanyol amb la ratificació de la Carta Europea de les llengües minoritàries o regionals.

Ferran Bono (PSOE) ha dit que és ‘absurd’ que avui en dia no es puguin veure les televisions públiques i veïnes i ha destacat que hauria de ser de ‘sentit comú’. En la seva intervenció, Bono també ha aprofitat per posar de manifest que la pluralitat ‘brilla per la seva absència’ a la ràdio i televisió pública valenciana.

Montserrat Surroca (CiU) ha recordat que aquesta mateixa setmana el Senat ha aprovat una moció similar a proposta del grup convergent. Surroca ha posat èmfasi en el fet que es tracta d’un pas endavant per tancar el problema de les emissions de forma definitiva.

En la seva intervenció, Marta Torrado (PP) ha subratllat que es tractava d’un dia ‘històric’ però al mateix temps ‘dolent’ per als valencians. Torrado ha recordat que l’octubre del 2007 el ministeri d’Indústria va preparar un reial decret per habilitar la reciprocitat entre les comunitats limítrofes que garantia al País Valencià poder disposar d’un tercer múltiplex. La representant del PP ha lamentat que el decret està paralitzat i que el govern espanyol n’és l’únic responsable. Torrada ha exigit ‘igualtat de condicions’ i ha reivindicat al govern espanyol que cedeixi el tercer múltiplex.