Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

El Congrés dels Diputats vota la reprovació de Magdalena Álvarez

El PSOE considera que ‘no hi ha motius’ per reprovar la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, per la gestió de les obres del TGV i el funcionament de Rodalies perquè ‘hi ha un compromís clar’ del govern espanyol amb Catalunya i les seves infraestructures, i la situació ‘s’està normalitzant’. No obstant, i a la vista que aquest és un criteri que no comparteixen la majoria dels altres grups parlamentaris, els socialistes espanyols han accelerat els contactes per provar de sumar suports de cara a la votació de la moció d’ICV contra la ministra de demà al Congrés dels Diputats. A priori, ICV, ERC, CiU i PP votaran en bloc a favor del cessament d’Álvarez, mentre que el PSOE, que com sempre comptarà amb els vots seguidistes del PSC, espera rebre el recolzament de formacions minoritàries per evitar un pronunciament de les Corts en contra d’un membre de l’executiu.

Redacció
Redacció 27/11/2007

PNB i BNG es podrien convertir de nou en la clau de volta. La reprovació d’Álvarez per part del Congrés suposaria un revés per l’executiu espanyol, que va fer cas omís a la petició del Parlament de Catalunya en aquesta mateixa direcció. En aquella ocasió, des de La Moncloa, la vicepresidenta del govern, Maria Teresa Fernández de la Vega, va assenyalar que el govern espanyol ‘no atendria’ el requeriment del Parlament perquè les decisions de la cambra catalana ‘no afecten’ el govern espanyol, un raonament que no podrà pronunciar en cas que siguin les Corts espanyoles les qui reprovin Álvarez.

La moció en contra la ministra es produeix després d’un dur enfrontament en el ple de la setmana passada en què Álvarez i el portaveu d’ICV, Joan Herrera, van intercanviar acusacions i insults, i en què Álvarez es va reafirmar en l”antes partía que doblá’ que havia pronunciat a Màlaga.

Des de Ferraz, el secretari d’Organització del PSOE ja ha advertit que el govern espanyol i la seva formació ja han fet ‘autocrítica’ i han assumit tota la responsabilitat de la gestió d’Álvarez, però que ara cal deixar treballar el Ministeri perquè les Rodalies funcionin tan aviat com sigui possible amb normalitat.

L’executiu espanyol ha articulat en les últimes setmanes una estratègia de suport a la ministra menys valorada en l’últim baròmetre del CIS, però a priori no disposa de cap aliat al Congrés que vulgui expressar el seu compromís amb la gestió de la titular de Foment. Per aquest motiu, els socialistes espanyols han accelerat les trucades i els contactes amb les formacions que podrien salvar la situació, com PNB i BNG.

Una abstenció d’aquestes dues formacions, faria aprovar la moció d’ICV contra Álvarez, mentre que un vot en contra, la tombaria. No obstant, ICV tem pel factor de la participació. La moció es votarà a última hora de la tarda, i prosperarà el criteri de les forces que siguin capaces de cridar a files els seus representants. Es preveu que els socialistes espanyols alertin els seus diputats perquè assisteixin a l’hemicicle.