Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

El Congrés convalida el decret d’ampliació del minitransvasament de Tarragona

El Ple del Congrés dels Diputats ha convalidat aquest dimarts per 318 vots a favor, 1 vot en contra i 16 abstencions, el decret llei de mesures ‘excepcionals i urgents’ per garantir l’abastiment d’aigua a Barcelona. La ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa, ha defensat un projecte que, segons ha apuntat, no permet extreure aigua addicional del riu Ebre ni crea una nova connexió entre l’Ebre i les conques internes de Catalunya, sinó que aprofita l’existent. PSOE, PP, PNB i ICV hi han votat a favor, mentre que CiU i ERC s’han abstingut perquè es finança amb fons de la disposició addicional tercera i, segons Ridao, ‘obre la porta aplicar polítiques transvasistes’.

Redacció
Redacció 30/04/2008

El text ha prosperat en una votació en què el PSOE ha destacat la urgència de les obres, mentre que el PP hi ha votat a favor, tot i que ha intentat sense èxit que es tramiti com a projecte de llei per intorduir-hi esmenes que permetin la seva aplicació arreu de l’Estat. ICV s’ha sumat al bloc del sí des del convenciment que es tracta d’una mesura temporal i reversible.

Per contra, ERC i CiU han optat per un vot d’abstenció. Totes dues formacions han justificat aquesta postura lamentant que el finançament de les obres surti de la disposició addicional tercera de l’Estatut. El portaveu d’ERC ha apuntat també que l’obra obre la porta a aplicar polítiques transvassistes, mentre que CiU ha insistit un cop més en el projecte del Roine.

La votació s’ha produït després d’un debat en què la ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa, ha recordat que aquest és un projecte ‘prioritari’ i per a garantir l’abastiment d’aigua als més de cinc milions d’habitants de l’àrea de Barcelona i evitar el ‘dèficit hídric’ que, si no plou, es produiria a partir del mes d’octubre.

Segons Espinosa, el decret dóna resposta a una ‘una situació d’emergència’ a través de ‘mesures excepcionals, temporals i urgents’. L’abastiment d’aigua als ciutadans, ha dit, és un ‘compromís i una obligació del govern d’Espanya’, i el projecte per a Barcelona va en la línia del què l’executiu ha posat en marxa en altres punts de l’Estat en situacions similars.

I es que segons la ministra, la solució adoptada és ‘la més idònia’ perquè no tan sols no té ‘impacte ambiental’ sinó que ‘reassigna’ de forma ‘temporal’ caudals ja regulats des de 1981 que es destinen a Tarragona , i ho fa amb un volum ‘perfectament delimitat’ i per a ‘un àmbit geogràfic determinat’.

Espinosa ha insistit en què les aportacions a Barcelona estaran vigents tan sols ‘mentre duri la situació d’excepcionalitat’ i ‘no es traurà aigua addicional del riu Ebre’. A més, ha dit, l’aportació serà ‘limitada en volum’ i ‘no superarà el límit de 4 metres cúbics per segon’ ni el límit total de 50 hm cúbics anuals’.

Segons la ministra, la conducció de 62 quilòmetres de longitud tindrà la consideració ‘d’obres d’emergència’ i ‘s’agilitzaran els tràmits’ perquè les obres s’acabin en els terminis previstos i s’eviti la situació de desabastiment.