Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

El conciliador governamental flamenc presenta la dimissió després que hagin tombat la seva proposta

El conciliador governamental a Bèlgica, el socialista flamenc Johan Vande Lanotte, ha presentat la seva dimissió al rei dels belgues, Albert II, aquest dijous després que la seva proposta, l’enèsima que intentava formar executiu, més de 200 dies després de les eleccions generals, no hagi aconseguit convèncer els independentistes flamencs, vencedors dels comicis del 13 de juny. Dimarts, va presentar un text que havia de servir com a base per a reprendre les negociacions entre flamencs i valons. El text proposava transferir a les regions més competències i dotar-les de més autonomia fiscal, però l’independentista N-VA no en té prou i ha rebutjat la proposta.

Redacció
Redacció 07/01/2011

Bèlgica segueix en caiguda lliure i continua batent la pròpia marca de dies sense govern. Després que els independentistes flamencs rebutgessin dimecres la proposta de Lanotte, el conciliador ha presentat aquest dijous la dimissió al rei Albert II.

El text de Vande Lanotte proposava buidar de contingut l’estat i cedir-li més poder a les regions. La proposta incloïa transferir competències en matèria d’ocupació, sanitat i justícia, i proposava un nou model de finançament que preveia cedir part de l’impost sobre la renda a les regions. A més, preveia retallades pressupostàries que passaven, entre d’altres, per rebaixar les dotacions a la monarquia.

La proposta incorporava, també, una petició històrica de Flandes: l’escissió de la circumscripció electoral de Brussel·les, deixant la capital d’una banda, i els municipis de la perifèria de l’altra, per protegir els flamencs, que veuen com el francès va guanyant terreny a casa seva.

Tot plegat, però, no ha convençut ni els sobiranistes ni els demòcrata-cristians del nord, que han tombat el text i han tornat a deixar el país en punt mort.

A l’espera de saber si el monarca accepta la dimissió de Vande Lanotte, el nomenament d’un nou conciliador o la convocatòria de noves eleccions són alguns dels escenaris possibles pel país en dissolució.