Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

El Clínic experimentarà en humans una nova vacuna contra la sida

L’Hospital Clínic de Barcelona i un altre centre de Madrid experimentaran en persones la primera vacuna contra el virus de la sida de l’Estat. La vacuna s’administrarà a una trentena de voluntaris sans i amb poc risc de ser infectats. Segons els metges, aquestes persones no tindran cap risc d’infectar-se perquè se’ls introduirà un vector que només produeix els antígens del virus. La vacuna està dissenyada per combatre la malaltia, però no la infecció. Els primers resultats se sabran l’any 2010. La vacuna ja ha estat eficaç en ratolins i micos. El projecte està realitzat per investigadors dels dos hospitals i del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

Redacció
Redacció 26/11/2008

De moment, l’Hospital Clínic ja compta amb vuit voluntaris per rebre la vacuna. La condició dels voluntaris és que tinguin entre 18 i 55 anys i que presentin un nivell baix de risc d’infecció, per veure els efectes reals de la vacuna. Rebran una primera dosi el mes de gener, i posteriorment un record cada mes i també als quatre mesos. Durant tot aquest temps es faran anàlisis de sang per veure si la vacuna genera defenses contra el VIH.

Sotmetre’s a la vacuna no comporta riscos, segons els investigadors del projecte, perquè el vector viral que s’injecta no pot multiplicar-se en les cèl·lules humanes però si té la capacitat de produir els diferents d’antígens.

El doctor del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Clínic de Barcelona, Felipe Garcia, ha explicat que aquesta no és una vacuna dissenyada per evitar la infecció del virus de la sida, sinó per evitar el desenvolupament de la pròpia malaltia. L’objectiu és introduir el vector viral que generi els antígens del VIH dins de la persona. A partir d’aquí, en el moment en que la persona s’infecti, les cèl·lules que generi la vacuna hauran de destruir aquelles cèl·lules infectades pel VIH.

En aquest sentit, Garcia ha assenyalat que de moment no s’ha trobat cap vacuna per lluitar contra la infecció, per això amb aquest projecte es vol lluitar contra el desenvolupament de la malaltia. En el cas que els resultats fossin bons, els assajos passarien a següents fases per continuar comprovant l’eficàcia contra el virus de la sida. D’altra banda, també podria passar que el que ‘s’aprengui’ en aquesta primera fase d’experimentació serveixi als metges per tornar al laboratori i dissenyar vacunes ‘molt més efectives’.

Actualment, s’estan desenvolupant 15 assajos clínics amb models de vacuna contra el VIH arreu del món.