Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

El cinema català, gran protagonsita del festival de Nantes

El cinema català és el protagonista del 19 Festival de Cinema de l’Estat espanyol de Nantes, que comença aquest dimecres i s’estendrà fins el 24 de març, amb la presència d’una vintena de directors i actors catalans sota l’epígraf Travelling Nantes-Barcelona. Agrupats en apartats sobre la ciutat, la memòria, el nou cinema i els documentals, durant aquestes dues setmanes es presentaran una vintena de films catalans i hi haurà una sessió especial amb curtmetratges de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisual de Catalunya (ESCAC). En total, el festival ha programat més de 60 pel·lícules, entre les quals està ‘Tiro en la cabeza’, del barceloní Jaime Rosales, que concorre a la secció competitiva.

Redacció
Redacció 11/03/2009

El realitzador Ventura Pons i l’actriu Rosa Maria Sardà obriran oficialment aquest dimecres al vespre la dinovena edició a l’Òpera de Nantes amb el llargmetratge ‘Barcelona (un mapa)’, de l’any 2007, on es recrea la soledat urbana i hi participen altres actors com Josep Maria Pou i Núria Espert. Durant la primera jornada, també es projectaran ‘A la ciutat’, de Cesc Gay, ’25 kilates’, de Patxi Amezcúa, ‘Todo sobre mi madre’, de Pedro Almodóvar, i ‘Vicky, Cristina, Barcelona’, de Woody Allen.

Aquests cinc primers films entorn la capital catalana donaran pas els següents dies a d’altres que aborden la història tant barcelonina com catalana. Així, Albert Solé, Oriol Porta i Jesús Garay presentaran els seus recents documentals ‘Bucarest, la memòria perduda’, ‘Hollywood contra Franco’ i ‘Mirant al cel’. De Ventura Pons, també es podrà veure ‘Ocaña, un retrat intermitent’ i ‘Forasters’. D’altres directors històrics com Jaime Camino, Francesc Betriu i Rosa Vergés seran presents per la projecció d’El largo invierno’, ‘La plaça del diamant’ i ‘Souvenir’, respectivament.

Com a representació del nou cinema català, el banyolí Albert Serra acudeix amb el seu nou llargmetratge ‘El cant dels ocells’, però també amb el curtmetratge ‘L’alto Arrigo’. A més, Serra conversarà amb el públic a les anomenades Cosmo Trobades. El seu productor, Luis Miñarro, de Saeta Films, també serà a Nantes per parlar de la pel·lícula ‘El brau blau’, de Daniel Villamediana.

El director de l’ESCAC, Josep Maixenchs, s’encarregarà de donar a conèixer una selecció dels deu millors curtmetratges de l’escola, d’on va sortir, per exemple, Juan Antonio Bayona, de qui s’exhibirà el seu curt d’iniciació ‘Mis vacaciones’. D’altra banda, els actors Carme Elías, Laia Marull i Eduard Fernández seran presents per la projecció de ‘Camino’, en el cas d’Elías, ‘Pretextos’, en el de Marull, i de fins a quatre pel·lícules en el de Fernández.

També, la resta del festival tindrà una dedicació especial tant al cinema aragonès com al basc.