Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El CICAC recorda el drets dels acusats a parlar la llengua que vulguin davant el judici de dimarts a l’Audiència Nacional espanyola

|

- Publicitat -

El CICAC recorda que el Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals estableix en el seu article 6.3 el dret de tot acusat a ser assistit gratuïtament per un intèrpret si no comprèn o no parla la llengua emprada al judici, sent aquesta una opció de l’acusat i existint la previsió a l’article 231 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, que el jutge o tribunal podrà habilitar com a intèrpret a qualsevol persona coneixedora de la llengua emprada.

El CICAC ha destacat que mitjançant la seva Comissió de Llengua Catalana treballa intensament per la normalitat en l’ús del català l’àmbit jurídic. A més ha insistit en què el dret a la tutela judicial efectiva i a fi que no es produeixi indefensió, reconegut a l’article 24.1 de la Constitució, implica el dels acusats a utilitzar la llengua on s’expressin millor, sigui quin sigui el grau de coneixement de la llengua que utilitza el tribunal.

Publicitat

En aquest sentit, la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, en el seu article 9, obliga als estats signants (entre ells l’espanyol) a garantir a l’acusat el dret d’expressar-se en la seva llengua regional o minoritària. El CICAC recorda que aquesta garantia ha de ser plenament aplicable als judicis celebrats a tribunals que, com l’Audiència Nacional, tenen jurisdicció sobre tot el territori de l’estat i que s’ha produït en ocasions anteriors.

El consell de Col·legis d’Advocats catalans creu que l’Audiència Nacional ha discriminat negativament la llengua catalana i no ha garantit els drets fonamentals dels acusats en manifestar el magistrat que no comprèn l’idioma amb el que s’expressen i malgrat això no adoptar la mesura de nomenar un intèrpret.

A l’Audiència Nacional espanyola, en català

Per la seva banda la consellera de Justícia, Montserrat Tura, s’ha adreçat per escrit al president de l’Audiència Nacional per demanar-li que els catalans puguin expressar-se en la seva llengua en aquesta institució, arran dels fets d’ahir, quan el jutge que porta el cas de la crema de fotos del Rei va negar als imputats, Jaume Roura i Enric Stern, la possibilitat de declarar en català. La titular de Justícia, que qualifica la situació de ‘lamentable’, defensa que ‘aquestes persones tenen dret a dirigir-se a la justícia en la llengua que els hi és pròpia’. Al seu parer, l’absència de traductors no ha de ser un problema perquè sempre ‘se’n poden buscar o l’administració catalana els en pot cedir’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut