Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

El CGPJ estudiarà si obre una investigació a la jutgessa que no va deixar parlar català en el judici de la mort d’Isanta

El Ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) decidirà demà si inicia una investigació sobre l’actuació de la presidenta de la Secció Setena del Penal de l’Audiència de Barcelona, Ana Ingelmo, que durant el judici per l’assassinat de Josep Maria Isanta durant la Petum del 2005 va prohibir que un testimoni parlés en català perquè alguns dels acusats ‘no entenen’ aquesta llengua. El Ple té sobre la taula una petició d’obertura d’expedient disciplinari contra la jutgessa emesa pel vocal del CGPJ, Alfons López Tena, que ha recordat que el CGPJ s’ha negat sistemàticament en els últims anys a sancionar jutges per incompliment dels drets lingüístics.

Redacció
Redacció 10/10/2007

En la primera sessió del judici per la mort de Josep Maria Isanta, la jutgessa Ana Ingelmo va demanar a un testimoni que havia presenciat les agressions, i que havia començat la seva declaració en català, que canviés d’idioma perquè quatre dels acusats van dir no entendre la llengua en què parlava. Ingelmo va justificar la seva decisió citant l’article 3 de la Constitució espanyola, que recull l’obligatorietat de conèixer el castellà, i adduint que ‘el dret de la defensa és superior al dret del testimoni d’emprar una llengua o una altra’.

La seva actuació va motivar les protestes dels tres advocats de les acusacions particulars i la interposició de dues denúncies. La primera, del vocal del CGPJ Alfons López Tena, davant de l’organisme del què és membre, i la segona, de l’Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia, davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Segons el vocal del CGPJ, la jutgessa ha incomplert la legislació vigent en matèria lingüística i ha vulnerat els drets dels testimonis a fer servir la llengua cooficial que els és més còmoda. En el seu escrit, assenyala que els fets poden ser constitutius d’un delicte regulat en els articles 446 de ‘prevaricació dolosa’ i 447 de prevaricació imprudent o ignorant’ amb ‘l’agreujant’ del delicte del 22.4, que recull delictes per motiu de discriminació.

Per tant, demana l’obertura d’un ‘expedient disciplinari’ i que es remeti la informació sobre l’actuació de la jutgessa al Ministeri Fiscal per si els fets poden ser constitutius de delicte. A més, demana al Ministeri de Justícia que li retiri la condecoració Raimon de Penyafort que li va imposar el 21 de setembre de 2007.

López Tena ha recordat aquest dimarts que si finalment el CGPJ obre diligències serà la primera vegada en sis anys en què inicia un expedient per una possible vulneració dels drets lingüístics dels ciutadans. En aquest sentit, ha recordat que el CGPJ ha rebutjat fins i tot peticions que li han arribat aprovades per unanimitat al TSJC