Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

El Centre Cultural del mercat del Born no obrirà fins el 2012

L’observació de lesions estructurals al mercat del Born, on van aparèixer restes de la Barcelona dels segles XVII i XVIII, obligarà a retardar el calendari d’obres de manera que no serà fins el 2012 quan es podrà obrir el Centre Cultural projectat, i no a finals del 2009 tal com estava previst. L’arquitecte encarregat de la rehabilitació de l’edifici, Enric Sòria, ha dit que caldrà resoldre les patologies detectades a l’edifici abans d’avançar en les obres i poder-lo inaugurar. El primer tinent d’alcalde, Carles Martí, i el delegat de Cultura, Jordi Martí, han exposat que l’Ajuntament garanteix que les qüestions pressupostàries no faran aturar el projecte.

Redacció
Redacció 24/02/2009

Als 18 MEUR invertits de moment s’hi han de sumar els 26 MEUR de l’execució del projecte i 2 MEUR més de les obres de micropilotatge que començaran els propers dies.

Enric Sòria ha explicat que la primera fase del projecte per rehabilitar l’edifici va ser aixecar plànols de detall dels elements físics que constitueixen l’estructura de fosa, que van permetre detectar visualment alguns desperfectes de l’arquitectura de ferro. La segona fase es va iniciar amb una neteja profunda de l’edifici consistent en el sorrejat, el decapat de pintures i la retirada de massilles i xapats. Durant aquesta fase va aflorar l’estat real del Born mostrant amb claredat les seves patologies que afecten a diveres peces, unes amb un paper estructural principal i d’altres de caràcter més ornamental. En qualsevol cas, Sòria ha insistit que quan el Born s’acabi de restaurar ‘quedarà millor que quan es va construïr’.

La roda de premsa per presentar els retards en les obres s’ha celebrat a l’edifici annex al Born, dels arquitectes Rafael de Cáceres i Enric Sòria, que ja s’ha acabat i serà la seu del Servei d’Arqueologia de la Ciutat i el departament de col·leccions del Museu d’Història de Barcelona.