Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

El CCCB torna a exposar les millors imatges de l’any

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) acull les 185 fotografies preses durant el 2007 que han estat guardonades per l’organització holandesa World Press Photo. La comissaria de l’exposició i representant de World Press, Maaike Smulders, ha explicat que la mostra, que anualment organitza a Catalunya Photografic Social Vision, recull alguns dels esdeveniments mundials més representatius del 2007. El jurat les ha escollit sense ‘cap judici de valor’ i guiant-se només per criteris ‘tècnics i artístics’. Un primer pla del dirigent rus Vladimir Putin, el cos d’un goril·la mort o el cap escapçat d’una foca sobre el gel són algunes de les imatges premiades.

Redacció
Redacció 18/11/2008

El britànic Tim Hetherington ha estat el guanyador de l’edició d’enguany gràcies a la fotografia ‘soldat descansant en un búnker’. En paraules del president del jurat Gary Knight aquesta imatge no només mostra l’esgotament d’un home ‘sinó l’esgotament de tota una nació’. Smulders ha assenyalat que la potència de la metàfora de la fotografia li ha suposat el guardó malgrat ser una imatge ‘tècnicament defectuosa’.

Quatre dels 59 fotoperiodistes que han rebut el prestigiós reconeixement d’aquesta organització pertanyen a l’estat espanyol. La fotògrafa catalana Lorena Ros ha guanyat el segon premi de la categoria de reportatges per una sèrie fotogràfica que mostra víctimes d’abusos sexulas als llocs on aquests es van produir. Ros ha explicat que per totes aquestes persones el fet de participar suposava ‘un pas endavant en l’acceptació del seu passat’.

Un jurat internacional independent ha rebut aquest any 80.536 fotografies de 5.019 fotògrafs de 125 nacionalitats diferents. Les imatges guanyadores són vistes cada any a 85 ciutats de quaranta països.

La fundació Photographic Social Vision ha estat l’encarregada d’organitzar aquesta exposició a Barcelona per quart any consecutiu. La mostra podrà visitar-se del 18 de novembre fins el 14 de desembre i s’ha dut a terme gràcies a l’aportació econòmica de Caja del Mediterráneo (CAM). El representant de la CAM, Xavier Rodríguez, ha destacat que aquesta exposició suposa una mostra ‘polièdrica’ d’allò que passa al món i ‘a vegades no es veu’.