Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

El català als Goya

Arriben els Goya i la gran guanyadora por ser perfectament una pel·lícula catalana i en català. I basada en un llibre català. I amb actors de casa nostra. I amb […]

Redacció
Redacció 11/02/2011

Arriben els Goya i la gran guanyadora por ser perfectament una pel·lícula catalana i en català. I basada en un llibre català. I amb actors de casa nostra. I amb producció i direcció catalanes. Com diria aquell, ‘no hase falta que dise nada más’.

Ni tan sols citarem el títol de la pel·lícula perquè és evident de quin film estem parlant. Bé, va, per si hi ha algú que va realment despistat, estem parlant de Pa Negre, que aquest cap de setmana es pot convertit en el film ‘espanyol’ de la temporada. I no deixa de ser curiós com, això que pot passar a nivell nacional, també ha passat en un altre tipus de cinema amb els títols internacionals. I és que Buried (enterrat) ha estat l’autèntica sensació del cinema indie 2010.

De Pa Negre se n’ha parlat a tort i a dret, ha causat furor entre els espectadors i ha enamorat la crítica. I de Buried se n’ha fet ressò arreu del món: produïda i rodada a Catalunya, el film ha estat la perla de festivals com els de Sundance, on va eclipsar qualsevol altra producció internacional que multiplicava per més de 10 el seu pressupost.

O sigui que aquí va tot plegat: arriben els Goya, i serà un any on en gran part hi estarem jutjant el cinema català. Paradoxa? No. Més aviat senyal que estem fent bona feina. I en català.

Pel·lícules en català a la cartellera

La clau de la Sara
Bruc, la llegenda
Pa Negre
Circuit
La Mosquitera
Bicicleta, Cullera, Poma
Herois
Harry Potter i les Relíquies de la mort
El discurs del rei