Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

El castellà suspèn a Internet

També podríem haver titulat aquest article com que “El català aprova a Internet”. Però pensem que no és notícia. Tots sabem del molt bon estat de salut que té la […]

Redacció
Redacció 22/04/2008

També podríem haver titulat aquest article com que “El català aprova a Internet”. Però pensem que no és notícia. Tots sabem del molt bon estat de salut que té la nostra llengua a la xarxa. De fet estem entre les 20 llengües més utilitzades a Internet a nivell mundial.

Però aquest fet sí que és notícia si comparem aquest bon estat del català amb el castellà a la xarxa. De fet, el castellà està en molt mala posició, sempre i quan tenint en compte que la quantitat de castellanoparlants que hi ha al món supera d’allò més a la quantitat de catalanoparlants.

I és que han sortit les conclusions de l’estudi de les «Llengües i cultures del món» relatiu al 2007 que ha elaborat la Unió Llatina i que, per primera vegada, hi inclou la nostra llengua. L’estudi ens explica que les llengües llatines, llevat del romanès, s’estanquen després d’uns anys de creixement en la presència a Internet. Mentrestant, l’anglès continua hegemonitzant els continguts de la xarxa, ja que té més presència que tota la resta de llengües juntes.

En aquest sentit, les pàgines en català-valencià suposen un 0,14% del total d’Internet. Aquesta xifra no és especialment roïna, ja que representa un índex de 0,94 segons els parlants que tenen accés a la xarxa. És a dir, que té aproximadament la presència que li pertoca, que correspondria a un 1. De fet, les llengües que més pateixen en aquest índex són el castellà i el portuguès, ja que només arriben a un 0,65 i un 0,45. El romanès té un índex del 0,63, però és la llengua que més ha crescut en aquest període, un 65%.