Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

‘El camí cap a la independència? Escòcia des dels anys seixanta’

http://www.grec.cat/llivirt/vda001c.pgm?ISBN=9788493582326&source=RA

Redacció
Redacció 20/02/2009

Títol: ‘El camí cap a la independència? Escòcia des dels anys seixanta
Autor: Murray Pittock. Traducció de Dolors Selis
Editorial: Pascual Editor
Pàgines: 206
Any d’edició: 2009


RESSENYA

 

El camí cap a la independència? ha aparegut en anglès després que, per primera vegada en la història, l’SNP (Partit Nacional Escocès) guanyés per majoria simple les eleccions al Parlament d’Escòcia i formés govern. Els nacionalistes, encapçalats per Alex Salmond, havien superat en vots els laboristes i n’havien tret un escó més. Una fita històrica si atenem que, durant gairebé tot el segle XX, Escòcia havia estat un ferm puntal del vot laborista.

Com ha canviat la societat perquè l’SNP, comencés a guanyar el suport dels cituadans? La independència d’Escòcia és ara una de les possibilitats, gens menyspreable atès el creixent suport de la població i el decantament de sectors rellevants de l’elit econòmica, social i cultural.

En aquest llibre, el lector trobarà una documentada, amena i complexa argumentació de l’evolució d’Escòcia en els darrers cinquanta anys. No hi ha dubte que en allò que més s’assemblen Catalunya i Escòcia és en l’aspiració a obtenir més autogovern. Qualsevol pas endavant d’una de les dues nacions, esperona i encoratja l’altra. El futur és obert, en qualsevol cas, a formidables oportunitats de canvi.Amb el llibre de Murray Pittock el lector català podrà aprofundir en les possibilitats d’Escòcia i reflexionar què és aplicable a l’experiència catalana.