Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

El CAC considera “sensacionalista” el seguiment de l’agressió a una menor als FGC

El Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) considera que el tractament que van fer les televisions públiques (TV3 i TVE) i privades (8tv i Tele5) sobre l’agressió que una menor va patir en un vagó dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) va ser ‘sensacionalista’, ja que les imatges van ser emeses 300 vegades pels seus magazines i teleinformatius. No obstant això, l’informe elaborat pel CAC posa de manifest que les televisions públiques, especialment TV3, demostren una ‘major contenció’ que les privades en la utilització de ‘recursos sensacionalistes’ i d’imatges de la menor i, a més, recorren més als experts per a l’anàlisi d’aquest problema.

Redacció
Redacció 04/02/2008

D’altra banda l’informe apunta que en l’emissió de la informació han intervingut, en comptes d’experts, actors ‘circumstancials’ com testimonis, veïns o coneguts, els quals aporten ‘informacions anecdòtiques’. També assenyala que es fa referència ‘explícita’ a la nacionalitat dels protagonistes de les notícies i que, fins i tot, es mostren declaracions i entrevistes a l’agressor. És el cas de Tele-5 que va emetre en exclusiva una entrevista amb l’agressor, el qual es mostra al mateix temps ‘com a heroi i com a víctima de la situació’.

L’entitat considera que ‘encertar’ el tractament que han de tenir les notícies d’agressions relacionades amb persones immigrades i amb menors són ‘complexes’. No obstant això, recomana als mitjans audiovisuals que reflexionin sobre la incidència que pot tenir en l’opinió pública la reiteració d’unes imatges que ‘vinculen la violència física amb les persones immigrades i amb les dones’.

Per aquest motiu el CAC considera que els mitjans audiovisuals han d”extremar’ les precaucions en el tractament de les notícies sobre agressions personals per contribuir a crear un ‘clima de convivència i de respecte entre les persones’.