Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

El CAC analitza el tractament mediàtic de l’agressió a una equatoriana i recorda les seves recomanacions

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), que està analitzant el tractament mediàtic de l’agressió a una menor equatoriana a Barcelona, ha recordat en un comunicat les recomanacions del propi òrgan, els codis deontològics i la legislació vigent. El consell, que es pronunciarà després de l’anàlisi si ho considera oportú, va constatar que la llei catalana de l’audiovisual estableix que els mitjans no difonguin nom, imatge ni altres dades que permetin identificar a menors si poden quedar afectats; sobretot, si són víctimes, testimonis o inculpats.

Redacció 26/10/2007

El comunicat emès pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) també recorda que el codi deontològic dels periodistes catalans preveu mètodes ‘dignes’ per a obtenir informació, respectar el dret a la intimitat d’imatge i evitar la ‘intromissió gratuïta’ i ‘especulacions innecessàries’. A més, el propi CAC ha vingut recomanant que, en casos de violència de gènere, s’ha d’evitar el ‘setge’ a l’agredit i no ‘confondre la morbositat amb l’interès social’.

Sobre tragèdies personals en general, demana un ‘procés d’edició’ abans d’emetre imatges ‘pròpies o de tercers’. En referència al tractament informatiu de la immigració, el CAC afirma que ‘no haurien d’obtenir-se imatges invasives, o plànols curts, sense contar amb l’autorització expressa dels protagonistes’. sobre judicis públics, destaca la llibertat d’informació però recomana no difondre la imatge dels testimonis si no ho autoritzen ‘expressament’.