Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

El bisbe de Lleida vol entregar les obres d’art en litigi a Barbastre

El bisbe de Lleida, Joan Piris, ha sol·licitat per escrit al Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació poder disposar de les obres d’art en litigi reclamades per la Diòcesi de Barbastre-Montsó i que es troben al Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal. Segons fonts del departament, el conseller Joan Manuel Tresserras va rebre fa unes setmanes una carta de Piris en què el bisbe li fa aquesta petició per poder acatar així les ordres del Vaticà que passen per l’entrega de les peces d’art al Bisbat de Barbastre-Montsó. Aquest dijous s’ha de celebrar la reunió del plenari del Museu de Lleida en la qual, entre d’altres, hi prendran part el bisbe Piris i el mateix conseller Tresserras.

Redacció
Redacció 11/02/2009

Amb la carta, el bisbe de Lleida demana a Cultura que la diòcesi lleidatana pugui disposar de les obres que reclama Barbastre -ja que aquestes estan catalogades per la Llei de patrimoni de la Generalitat- per poder-les entregar a Aragó.

Cal recordar que l’antecessor de Piris al capdavant del Bisbat de Lleida, Xavier Salinas, va signar un document amb el bisbe de Barbastre-Montsó en què s’acordava l’entrega de les peces de Lleida a la diòcesi de Barbastre, acord que encara no s’ha fet efectiu tot i que aquest s’hauria d’haver materialitzat abans de la tardor passada. Ara, la carta de Piris a Cultura demana el compliment de l’acord assolit entre els dos bisbats davant el nunci del Vaticà a l’estat espanyol.

La carta del bisbe de Lleida serà un dels punts que es tractaran en la reunió plenària del Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal que s’ha de celebrar aquest dijous i on Piris hi prendrà part per primer cop des que és al capdavant de la diòcesi lleidatana.

Per aquest dijous, la jutge que s’encarrega de tramitar la demanda civil presentada pels Amics del Museu de Lleida, Beatriz Terrer, havia convocat una audiència prèvia a la celebració del judici per estudiar el litigi per 88 de les 113 peces d’art que reclama Aragó. De moment, la jutge ha decidit suspendre la vista prèvia de dijous on les parts havien d’aportar les seves proves i documentació pel judici.