Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

El BCE abaixa el tipus de referència fins a un històric 1,5%

El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit aquest dijous abaixar de cinquanta punts bàsics el seu tipus d’interès de referència, fins l’1,5%, en la reunió del Consell de Govern de la màxima autoritat monetària europea. El mercat ja havia descomptat una baixa d’aquest tipus de referència i l’euríbor va marcar aquest dimecres per sota del 2% vigent en aquell moment. Aquest dijous, l’euríbor s’ha situat en l’1,981 i la mitjana mensual provisional del mes de març estava en el 2,001%. Aquest 1,5% és el valor més baix que ha tingut mai l’euríbor des de que es va crear i serà efectiu per les operacions que es duguin a terme a partir de l’11 de març, de manera que alleugerirà les hipoteques de molts ciutadans. El president del BCE ha assegurat que els tipus encara poden baixar més.

Redacció
Redacció 06/03/2009

El BCE considera que les taxes d’inflació han disminuït considerablement i ara s’espera que romanguin per sota del 2% durant 2009 i 2010. Aquesta perspectiva de la inflació es deu a la caiguda dels preus i la disminució de preus interns i les pressions dels costos, cosa que reflecteix la greu recessió de l’activitat econòmica. De fet, les últimes dades econòmiques i la informació de les enquestes afegeixen reforcen la nostra avaluació que tant a nivell mundial com a la zona euro la demanda sera probablement molt feble el 2009.

En el transcurs de 2010, l’economia s’espera que a poc a poc es recuperi, segons les previsions de la màxima autoritat europea. Al mateix temps, els indicadors disponibles de les expectatives d’inflació a mitjà i llarg termini romanen fermament ancorades en línia amb l’objectiu del Consell de Govern de mantenir la inflació a taxes per sota, però prop de 2% a mitjà termini, s’assegura en el comunicat emès avui. El BCE també ha informat que un control creuat amb els resultats de l’anàlisi monetària confirma que la pressió inflacionària ha disminuït.

Després de la decisió d’avui, el BCE espera que l’estabilitat de preus es mantingui en el mitjà termini, mantenint el poder adquisitiu de les llars de la zona de l’euro.

Encara poden baixar més

En aquesta línia, el president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet, ha deixat la porta oberta a noves baixades del tipus d’interès de referència de la màxima autoritat monetària europea en la reunió del Consell de Govern d’aquest organisme celebrat aquest dijous a Frankfurt. ‘No hem decidit que aquest sigui el sòl ni el punt més baix que puguin arribar els tipus d’interès. No hem decidit que estàvem al nivell més baix. Si està justificat per fets, xifres o alguns dels riscos que amenacen l’estabilitat dels preus, poden anar cap avall’, ha dit Trichet, que ha afegit que quant als tipus dels dipòsits, els tipus estaven ja en un nivell ‘molt, molt baix’.