Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Sandro Rosell, nou president del Barça

Alexandre Sandro Rosell (46 anys) serà el nou president del FC Barcelona, el 39è de la història del club, a partir de l’1 de juliol, segons que han decidit els 57.088 socis que avui han emès el seu vot (fotogaleria). Amb la totalitat de les meses electorals escrutades, Rosell ha aconseguit el 61,35% dels vots (35.021). Durant la roda de premsa de valoració dels resultats, ha afirmat: ‘Avui s’acompleix un somni, el de fer un Barça català, catalanista i obert a tots els barcelonistes de fora de Catalunya.’ En una entrevista amb directe!cat, Rosell es comprometé a preservar la catalanitat del Barça de Joan Laporta. ‘Les quotes de catalanitat transversal i normalitzada que s’han assolit no tindran marxa enrere’, afirmà.

Redacció
Redacció 13/06/2010

Durant la roda de premsa de valoració dels resultats, en què no ha acceptat preguntes, ha dit que avui se sentia ‘profundament feliç’, perquè ‘des de ben petit, impulsat pel barcelonisme del seu pare, va començar en aquest Camp Nou recollint pilotes. Avui recull el màxim honor que pot recollir qualsevol culer: ser president.’

Rosell ha exposat que el seu Barça se centrarà ‘en allò que ens uneix i no en el que ens separa’, i que serà un club ‘compromès amb el país i les causes solidàries’

També s’ha posat a disposició ‘del president Laporta’ perquè el procés de traspàs ‘sigui el més fluid possible’. Laporta, precisament, ha fet acte de presència a la sala de premsa quan Rosell acabava la seva valoració i ambdós s’han abraçat davant les càmeres.

Sondeig de TV3
Quant a la resta de candidats, Agustí Benedito ha donat la sorpresa i ha estat el segon més votat, amb el 14,09% (8.044 vots); Marc Ingla ha quedat tercer amb el 12,28% (7.014), i Jaume Ferrer ha estat últim amb el 10,82% (6.168).

Les dades definitives han estat molt similars a les de l’enquesta realitzada a peu d’urna per TV3 i Catalunya Ràdio, que donava als quatre candidats uns percentatges molt similars: Rosell (62,2%), Benedito (14,7%), Ingla (12%) i Ferrer (9,9%).

En total han votat 57.088 socis del FC Barcelona, gairebé la meitat dels 118.665 amb dret a vot. Amb el seu vot han escollit el 39è president de la seva història, que ostentarà el càrrec durant els propers sis anys. Tots els candidats havien coincidit en reconèixer els mèrits esportius de Pep Guardiola al davant del primer equip i en garantir-ne la continuïtat, alhora que afirmen que no rebaixaran la catalanitat que ha donat Laporta al club durant el seu mandat (2003-2010).

Amb aquestes dues qüestions aclarides, els socis han escollit entre el candidat que els ha generat més simpaties. L’actual president d’honor del Barça, Johann Cruyff, digué ahir que cap dels quatre aspirants no li generava cap simpatia especial. Considera que les idees que han proposat durant la campanya no són les que necessita el club: ‘Qui sigui el nou president té una tasca difícil i s’ha de veure si sap què ha de fer. En els programes que he llegit he vist que tracten de ser simpàtics amb els socis, però no hi ha un anàlisi real sobre el funcionament del club.’

Els socis
Els socis del Barça són majoritàriament homes, en un 78% d’homes, mentre que només hi ha un 22% de dones. Quant a les franges d’edat, les més representades són les que van dels 18 als 30 (37% dels votants) i dels 46 als 65 anys (33%). La franges que van dels 31 als 45 anys (10%) i les persones amb més de 65 anys (19%) són un pèl menors en aquests comicis.

La majoria del cens és de la ciutat de Barcelona (42%). Un 39% pertany a la resta de la demarcació de Barcelona, mentre que un 8% és de la resta de Catalunya. Un altre 9% es troba a l’Estat espanyol i només un 4% és de fora de l’Estat.

La votació s’ha realitzat entre les 9 del matí i les 9 del vespre al Camp Nou, on s’hi han habilitat 120 meses electorals entre el Gol Sud, la Lateral i el Gol Nord.

El futur de Laporta
Joan Laporta passarà a ser president en funcions del Barça avui mateix i deixarà d’ostentar el càrrec el 30 de juny. Serà a partir de llavors quan ha dit que anunciaria quin serà el seu futur, si farà el salt a la política catalana, si continuarà dins el món del futbol en algun organisme internacional o bé si es dedicarà només al seu buffet d’advocats.

Fonts properes a Laporta consultades per directe!cat afirmen que l’encara president blaugrana no ha pres cap decisió, per bé que les probabilitats que acabi fent el pas cap a la política són elevades. Dimarts té previst de protagonitzar una roda de premsa juntament amb la coordinadora nacional de les consultes per a valorar la decisió presa per la seva última junta de cedir el Camp Nou per a la consulta de l’abril de l’any vinent.

Cruyff divideix el soci
L’enquesta de TV3, al marge de conèixer la tendència de vot dels socis, també ha permès saber l’opinió de la gent blaugrana respecte d’algunes de les qüestions d’actualitat per al club. Una d’elles és si s’hauria de renovar l’actual secretari tècnic, Txiki Begiristain. Els socis consultats s’inclinen pel (56,7%). Una pregunta de caràcter esportiu és la que fa referència al possible fitxatge de Cesc Fàbregas: ‘Pagaria més de 40 milions d’euros pel fitxatge de Cesc?’, deia l’enunciat de la pregunta. El soci ha respost de manera clara: No (68,2%) per sobre del (27,9%).

En l’aspecte social, dues qüestions més. La primera és per saber si el soci hauria votat Joan Laporta en cas que l’actual president s’hagués pogut presentar als actuals comicis. El No ha tornat a ser majoritari (62,6%) per sobre del (33,8%).

La qüestió que té més dividit el barcelonisme, segons aquesta enquesta, elaborada sobre un univers de 4.913 participants, és el nomenament de Johan Cruyff com a president d’honor del club: un 48,3% dels socis enquestats hi està d’acord i un 43%, en contra. La resta (8,8%) no s’hi pronuncia.