Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

El Banc Europeu d’Inversions aporta 495 milions d’euros a cinc projectes a Catalunya

El conseller d’Economia i Finances de la Generalitat, Antoni Castells, i el vicepresident del Banc Europeu d’Inversions (BEI) han signat aquest divendres cinc contractes de finançament per Catalunya, per un valor conjunt de 495 milions d’euros, que es destinaran fonamentalment a infraestructures i suport a la petita i mitjana empresa. Castells ha dit, després de la signatura, que ‘aquestes són les inversions’ que Catalunya necessita ‘per sortir enfortida de la crisi’. Des de 1986 el BEI ha aportat 12.000 milions d’euros a Catalunya, xifra que representa un 13% del total que ha finançat a l’Estat espanyol.

Redacció
Redacció 13/03/2009

El conseller ha afegit que els països que formen part de la Unió Europea haurien de ‘prendre exemple del funcionament del BEI’, del qual es desprèn que ‘el treball conjunt i les posicions comunes’ ajudarien a sortit abans de la crisi, i no ‘les decisions individuals i el proteccionisme’.

Infraestructures i suport a les PIMES

Dels préstecs signats, 150 milions d’euros corresponen a dues línies de crèdit a favor de l’Institut Català de Finances (ICF), destinades al finançament de projectes petits i mitjans de pimes, autoritats públiques o inversions industrials de més import, sempre i quan corresponguin a programes de recerca i desenvolupament (R+D), energia o protecció mediambiental.

Infraestructures Ferroviàries de Catalunya (IFERCAT) rebrà 200 milions d’euros per finançar la construcció de la línia 9 del metro de la ciutat de Barcelona, projecte que ja ha rebut 1.600 milions d’euros en préstecs anteriors. També s’han assignat dos préstecs pel finançament d’inversions a càrrec de GISA per import, respectivament, de 35 milions d’euros destinats a petites inversions en el transport públic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i 110 milions d’euros per quatre projectes de carreteres a Catalunya.

Anteriors aportacions

El BEI, institució financera a llarg termini de la Unió Europea, ha aportat un volum de préstecs per inversions a Catalunya de 12.200 milions d’euros des de 1986, el 13% del total finançat a l’Estat espnayol. En aquest sentit, el conseller ha destacat que gràcies a l’existència d’aquest banc, ‘s’han pogut fer inversions molt importants a Catalunya’, que permeten que pugui comptar amb ‘una de les economies més modernes, obertes i dinàmiques del continent’.