Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

El 75% dels llatinoamericans a Barcelona no utilitza preservatiu, segons un estudi

El 25% dels immigrants llatinoamericans que resideixen a Barcelona utilitza sempre preservatiu en les seves relacions sexuals, mentre que la resta no. Aquesta és la principal conclusió del primer estudi fet per la companyia biofarmacèutica Gilead Sciences sobre la percepció del VIH entre la població immigrant llatina resident a l’estat espanyol. Dels enquestats, 5 de cada 10 llatinoamericans reconeix no usar mai el preservatiu. Segons l’estudi, el 75% de persones llatines que no sempre pren precaucions tenen ‘una baixa percepció’ del risc de transmissió del VIH. Dels que sí l’utilitzen, un 10% ho fan per evitar contraure el virus i un 60% per prevenir embarassos no desitjats.

Redacció
Redacció 20/11/2008

Amb aquest estudi Gilead vol donar a conèixer la percepció de la població immigrant llatina a l’Estat sobre el VIH, el seu diagnòstic i la disposició dels enquestats a fer-se la prova. A més, la investigació vol analitzar l’actitud de la població llatinoamericana cap als mètodes de prevenció del VIH. A banda de mantenir pràctiques sexuals de risc, només 3 de cada 10 llatins residents a Barcelona s’han fer alguna vegada la prova de detecció del VIH, mentre que el 20% dels enquestats ni s’ho planteja. Tot i això, 8 de cada 10 llatinoamericans de Barcelona creu que la prova s’ha de fer per no transmetre el virus.

Els enquestats insisteixen en què la principal raó per no fer-se la prova és la ‘confiança’ en la parella, que no hagi tingut pràctiques de risc. 4 de cada 10 diuen que no tenen símptomes de portar el virus de la sida. Els encarregats de l’estudi afirmen que aquesta població ha de rebre més coneixements sobre el VIH i les formes de contagi, tot i que els enquestats diuen rebre més informació aquí que en els seus països d’origen.

L’estudi Gilead sobre la percepció del VIH entre la població immigrant s’ha fet a 400 persones, el mateix percentatge de dones i homes residents a Madrid, Barcelona, València, Múrcia, Bilbao, Saragossa, Màlaga i Sevilla. Es feien entrevistes de 15 minuts per persona en punts de concentració de població immigrant.