Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

L’independentisme ja és el sentiment majoritari: El 48% dels catalans diria ‘sí’ a l’Estat propi

Una nova enquesta que El Periódico fa pública aquest dissabte augura que un 48% dels catalans votaria afirmativament en un referèndum d’independència com el que promou la Iniciativa Popular (IP) d’Alfons López Tena (CiU) i Uriel Bertran (ERC), mentre que només el 35% optaria pel no. Malgrat que ‘els partidaris de la ruptura amb Espanya han crescut en més de nou punts des del mes de desembre passat’, el rotatiu assegura que ‘dos de cada tres catalans defensen que no és oportú en aquest moment convocar un referèndum d’aquesta mena’. L’enquesta també augura un esfondrament de PSC i ERC, a més a més que no dóna cap opció a Reagrupament.

Redacció
Redacció 19/06/2010

El diari també fa una prospecció de quins podrien ser els resultats electorals dels comicis de novembre: dóna entre 65 i 67 escons a CiU, ‘cosa que significaria un salt de gairebé 20 parlamentaris respecte de la seva representació actual, 48’.

L’enquesta explica aquest salt ‘per l’enfonsament sense pal·liatius de dos dels socis del tripartit, el PSC i ERC. Els socialistes aconseguirien ara entre 30 i 32 diputats, un fort retrocés respecte dels 37 parlamentaris que tenen en l’actualitat. Per la seva banda, Esquerra es precipitaria de 21 a 12 o 13 escons, cosa que facilitaria que el PPC tornés a ser la tercera força a la Cambra catalana, amb 13 o 14 diputats. ICV-EUiA repetiria els 12 parlamentaris o en podria perdre dos, fet que el convertiria en el soci del pacte d’Entesa que tindria menys desgast’.

Una altra dada significativa de l’enquesta és que, ‘malgrat la hiperfragmentació del Parlament que es vaticinava fa uns mesos, els partits minoritaris han perdut pistonada i ja no tindrien espai a la Cambra catalana. Ciutadans desapareixeria de l’arc parlamentari i tampoc sumarien els vots mínims per entrar-hi grups com Reagrupament o Plataforma per Catalunya, que han confirmat la seva intenció de concórrer als comicis’.