Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

El 47% de les dones desocupades no busquen feina perquè no poden compatibilitzar-la amb les tasques domèstiques

|

- Publicitat -

‘És més, si mirem els tipus de contracte a Catalunya, podem comprovar que el 70% dels contractes a jornada parcial pertanyen a dones i que en un 35% dels casos és per poder cuidar menors, persones grans o dependents’, ha afegit Gil. ‘Tenim un horari que és el mateix que fa cent anys amb la diferència que ara el model familiar tradicional ha canviat i les dones s’han incorporat al món laboral’, ha continuat Gil, que s’ha mostrat partidària de trencar amb tot i de canviar el model productiu actual, ‘que consta d’horaris laborals poc programables, jornades atípiques i torns de feina en hores inhabituals’.

Horari per sobre de sou

Publicitat

‘Comencem a treballar molt d’hora i les nostres jornades de treball són molt llargues. De fet, tenim una mitjana de quasi 43 hores treballades a la setmana, una de les més altes de la Unió Europea’, ha assenyalat la secretària de Polítiques de Dona i Igualtat. ‘En canvi, pel que fa a la productivitat estem a la cua d’Europa’, ha puntualitzat Gil. ‘El país es paralitza per dinar durant dues o tres hores però, en canvi, hi ha moltes persones que a les vuit del vespre encara estan al seu lloc de feina’, ha lamentat la secretària de Polítiques de Dona i Igualtat de la UGT. ‘Això té conseqüències negatives en l’economia, en la família, en el rendiment i en la productivitat del treballador’, ha enumerat Gil.

‘Si tu preguntes a la gent què valoraria a l’hora de canviar la feina, quasi la meitat considera que per sobre del sou hi ha el tema de l’horari’, ha manifestat la secretària de la UGT, que assegura que no poder conciliar la vida laboral amb la familiar ‘té un cost econòmic molt gran’. ‘Has de pagar un cangur o una persona que porti els nens al col·legi, pagar el menjador de l’escola, etcètera’, ha comentat Gil. ‘Si poguessis conciliar en el fons el sou et puja, encara que sigui de manera indirecta, perquè ja no tens aquest tipus de despeses’, ha reflexionat en veu alta la secretària de Polítiques de Dona i Igualtat.

Flexibilitzar la jornada laboral

Per tot això, des del sindicat UGT consideren clau obrir un debat a la societat sobre la organització del temps de treball a Catalunya. ‘La productivitat no augmenta per més hores que es treballi i cal una revisió del model productiu per tal que les persones puguin conciliar les diferents esferes de les seves vides’, ha recalcat Gil. ‘Cal incorporar als convenis col·lectius noves formes d’organitzar el temps de treball i mesures orientades a flexibilitzar millor la jornada laboral de les persones treballadores’, ha afegit la secretària de Polítiques de Dona de la UGT.

I és que, segons el sindicat, una reorganització del temps de treball més eficient conduirà a millores en la qualitat de vida dels treballadors –més temps de dedicació, major igualtat-, de les empreses –disminució dels elements d’estrès i de les baixes per malaltia, disminució accidents laborals, majors índexs de productivitat-, i de a la societat –més dedicació a la família, més estalvi, augment de l’índex de natalitat i major participació ciutadana-.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut