Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

El 19 de juny, l’inici del procés per a la devolució dels “papers de Salamanca”

El Ministeri de Cultura ha fixat per al pròxim 19 de juny la primera reunió del Patronat del Centre Documental de la Memòria Històrica a Salamanca que, en aquesta mateixa trobada, proposarà al ministre de Cultura, César Antonio Molina, el nom del nou director del centre, i un cop fet aquest pas, ‘procedirà a fixar d’immediat el calendari d’actuacions’ per al compliment de la Llei de devolució dels papers de Salamanca a Catalunya.

Redacció
Redacció 27/05/2008

El Ministeri ha fet l’anunci 24 hores abans de la trobada que César Antonio Molina mantindrà dimarts amb el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, per abordar la devolució dels més de dos milions de documents papers propietat d’Ajuntaments, associacions i persones.

D’aquesta manera el Ministeri manté el que el procediment que el ministre ha exposat diverses vegades al Congrés. Tot i que no consta a la Llei, la devolució es farà efectiva un cop s’hagi constituït el patronat i el Centre de Memòria Històrica tingui un director.

Un cop superat aquest tràmit, el patronat fixarà un calendari de compliment del retorn dels papers de Salamanca i caldrà convocar el grup de treball que ha de fer una proposta a la Comissió Mixta que, un cop reunida, ha d’avalar novament el trasllat de la documentació i apel·lar al Patronat del Centre, que és qui té l’última paraula sobre el trasllat de qualsevol documentació de l’Arxiu.

El 19 de juny, doncs, el ministre visitarà les instal·lacions del nou centre i rebrà per part del PAtronat la proposta del nomenament d’un director. El patronat estarà presidit pel propi Molina i format per diversos vocals en representació de la Junta de Castella i Lleó, l’Ajuntament de Salamanca, el Ministeri de Cultura, la Universitat de Salamanca.

Entre els seus vocals nats hi ha l’alcalde de Salamanca que va liderar l’oposició al retorn de la primera fase de ‘papers’ de la Generalitat, Julián Lanzarote.