Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

El 17 de setembre es perfila com la data de les primàries a ERC si Ridao s’acaba presentant

Si l’actual secretari general d’ERC, Joan Ridao, acaba plantant batalla a l’escriptor, Alfred Bosch, per encapçalar la llista dels republicans a les eleccions del 20N, les primàries se celebraran molt probablement el 17 de setembre. És el dia que els militants d’ERC ja estan cridats a les urnes per votar el pròxim president i secretària general del partit. Tant Junqueras com l’actual portaveu del partit, Ignasi Llorente, coincideixen en què aquesta seria una bona data i tots dos s’han mostrat partidaris de celebrar primàries en cas que Ridao decideixi presentar-se. Però l’última paraula la tindrà el Consell Nacional del 3 de setembre que deicidirà si hi ha prou temps per celebrar primàries.

Redacció
Redacció 08/08/2011

Tot depèn de si Joan Ridao decideix mantenir el pols amb la pròxima direcció del partit o decideix deixar pas a Alfred Bosch perquè sigui cap de llista del partit a les eleccions generals. A l’espera de la decisió final, tant l’actual portaveu d’ERC pròxim a Ridao, Ignasi Llorente, com el futur president del partit, Oriol Junqueras, han coincidit en les últimes hores en la conveniència de celebrar primàries si hi ha més d’un candidat i tots dos han apostat perquè es facin el pròxim 17 de setembre.

Fonts pròximes a Junqueras creuen que el 17 de setembre és una bona data per celebrar primàries i escollir el candidat al Congrés ja que encara faltaran dos mesos per les eleccions i, per tant, hi haurà temps suficient per preparar la campanya. A més, aquestes mateixes fonts han indicat que també suposaria un estalvi de recursos i d’organització interna ja que aquest dia la militància d’ERC està cridada a les urnes per votar el president i el secretari general del partit. En quest cas hi ha una candidatura única, la de Junqueras a la presidència i la de Marta Rovira a la secretaria general.

En la mateixa línia, en una entrevista a Rac 1, el portaveu d’ERC, Ignasi Llorente, ha manifestat que el 17 de setembre li sembla “una bona data”. De fet, Llorente s’ha mostrat aquest dilluns partidari d’un procés de primàries assegurant que son “la millor manera per poder decidir quina és la persona més adequada”. Una opinió diferent a la que ell mateix va expressar la setmana passada quan va manifestar que veia “molt difícil” un procés de primàries i va apostar perquè fos el Consell Nacional qui decidís en cas d’haver-hi dos candidats.

Sembla que cada vegada hi ha més consens intern per celebrar un procés de primàries però el partit no ho decidirà fins el 3 de setembre quan es reuneixi el Consell Nacional. En cas que Ridao es presenti, els consellers nacionals hauran de decidir en votació si es culmina el procés de primàries o si designen directament el candidat al·legant que l’avançament electoral al 20-N no deixa marge de temps suficient per un procés de primàries.

Abans que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, anunciés l’avançament electoral, l’últim Consell Nacional d’ERC va decidir que si hi havia més d’un candidat se celebrarien primàries. Però, amb previsió d’un possible avançament electoral, també va aprovar una clàusula que deixa la decisió en mans del Consell Nacional si es considera que no hi ha temps suficient per un procés de primàries. Així doncs, el Consell Nacional del 3 de setembre haurà de decidir si la data del 20 de nombre deixa prou marge de maniobra.