Dilluns, 20 de Gener de 2020 - Edició 543
La República

EA promourà acords entre l’esquerra abertzale per impulsar consultes com la d’Arenys

L’experiència d’Arenys de Munt arribarà al País Basc. Així ho ha avançat el secretari general d’Eusko Alkartasuna (EA), Peio Urizar, que ha explicat aquest dimarts que a Euskadi caldran acords entre l’esquerra abertzale per tal d’impulsar consultes en la ‘mateixa línia’ que la del municipi maresmenc. En una entrevista radiofònica, Urizar ha celebrat la consulta d’Arenys de Munt i el resultat aclaparadorament independentista que se n’ha desprès, i ha recordat que històricament EA ha estat a favor de les consultes, encara que la d’Ibarretxe fos aturada a Madrid. Des d’EA dubten si el camí és celebrar consultes ‘ajuntament per ajuntament’, però si que adoptaran l’exemple unitari d’Arenys per tal d’aconseguir pactes similars entre els abertzales. Per la seva banda, des d’Aralar també aplaudeixen la ‘normalitat’ d’aquest 13 de setembre a Arenys, tot i que de moment no tenen previst impulsar consultes similars.

Redacció
Redacció 16/09/2009

Pel líder d’EA, cal que les formacions independentistes basques estudiïn el cas català i reflexionin sobre processos similars per tal de passar ‘de la teoria a la pràctica’.

Aralar celebra la ‘normalitat’ de la consulta

Des d’Aralar també aplaudeixen la consulta d’Arenys,  que consideren un exemple de ‘normalitat’ amb un elevat simbolisme. Pel coordinador general de la formació, Patxi Zabaleta, el plebiscit per la independència s’emmarca dins l’exercici del dret a decidir, i en aquest sentit es tracta d’una iniciativa que hauria de ser considerada normal.

Tot i la simpatia que senten per la consulta arenyenca -les joventuts del partit eren a Arenys de Munt per conèixer tot el procés- des d’Aralar no preveuen impulsar consultes d’aquesta mena ara per ara. 

Relacionats