Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

EA presenta un recurs a Estrasburg contra el ‘no’ espanyol a la llei de consultes basca

Dirigents d’EA han presentat aquest matí a Estrasburg un recurs contra la negativa del govern estatal a la llei de consulta impulsada pel Parlament basc. El president d’EA, Unai Ziarreta, el secretari institucional del partit, Rafa Larreina, i l’euro-diputat Mikel Irujo, han denunciat davant el Tribunal de drets humans del Consell d’Europa el govern estatal ‘per haver vulnerat el dret fonamental de la societat basca a opinar i ser consultada sobre el seu futur polític’, en paraules del president d’EA, Unai Ziarreta.

Redacció
Redacció 05/02/2009

El president d’EA, ha recordat que durant el procés que s’ha seguit amb la llei de consulta ha quedat clar que ‘el govern estatal mai ens reconeixerà aquest dret per pròpia voluntat, i per això hem de forçar el govern estatal a fer-ho’. Per Ziarreta, per aconseguir aquest propòsit només hi ha una manera i és sense violència i mitjançant la suma de voluntats de la societat basca. Ziarreta ha assegurat que ‘la solució al problema més gran del País Basc vindrà d’escoltar l’opinió de la ciutadania, més aviat o més tard, hi haurà consulta’.

Ziarreta ha manifestat també que aquest recurs que han presentat ‘no tanca les portes’ a la presentació de més recursos o al·legacions per part d’altres partits o persones físiques i no exclou ‘de cap manera’ la possibilitat que altres ‘ens acompanyin en aquest camí’. De moment, EA ha estat l’únic dels partits que van signar el compromís de fer arribar a Europa les queixes per la prohibició de la consulta, que s’havia de celebrar el passat 25 d’octubre al País Basc, que ha donat un pas endavant en aquest sentit.