Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Durs atacs contra Carod per part del PP i C’s que critiquen la campanya per promoure l’ús del català

Els portaveus del PP i de C’s al Parlament, Dolors Montserrat i Albert Rivera respectivament, han carregat avui contra el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, per la campanya televisiva per promoure l’ús del català entre els estrangers. Per Rivera, és ‘absolutament discriminatòria’ perquè pretén ‘estigmatitzar’ els que no usen el català, en interpretar que la campanya pretén deixar clar que ”qui no parla català (a Catalunya) és un estranger al seu país’. La campanya ‘Encomana el català‘ tracta d’evitar que els catalanoparlants canviïn de llengua quan algú se’ls adreça en castellà. Segons les dades de l’enquesta d’usos lingüístics a Catalunya de 2003, el 70,6% de la població canvia de llengua, i es preveu que en l’enquesta de 2008 que s’està elaborant la xifra augmenti.

Redacció
Redacció 18/02/2009

Albert Rivera ha dit que ‘això fa 40 anys ho practicaven altres governs no democràtics i dictadors d’aquest país, que deien que a l’àmbit privat tothom parlés el que volgués, però en el públic ‘parlin en cristià’, ha afirmat després de considerar ‘pervers’ i ‘intolerable’ que el Govern ‘llanci’ els diners en aquesta campanya.

Montserrat ha criticat que Carod ‘insisteixi a polititzar’ l’ús del català malgrat que ‘s’usa amb tota la llibertat i normalitat del món’. Per aquesta raó, ha demanat al president de la Generalitat, José Montilla, que freni el ‘malbaratament’ del Govern en campanyes institucionals que, segons la seva opinió, no ajuden a superar les preocupacions actuals dels catalans.

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, va animar els catalanoparlants i totes les persones que saben parlar la llengua a ‘encomanar el català a tothom, per coratge, coherència i normalitat’. La campanya va començar i s’allargarà fins al 15 de març, a partir de la Diada de Sant Jordi s’iniciarà un programa d’activitats. Segons Carod, la campanya vol contribuir ‘de manera molt gràfica, en un to amable, festiu i en positiu’ a superar ‘la predisposició psicològica’ de molta gent de canviar de llengua quan l’interlocutor se’ls adreça en castellà.