Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Duran lamenta la incapacitat del PSC per subscriure una resolució que molesti el PSOE

El líder d’Unió i secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha criticat aquest dilluns ‘la incapacitat manifesta del PSC a subscriure allò que pugui molestar el PSOE’, en referència a una resolució en contra de la sentència del Constitucional sobre l’Estatut. Duran i Lleida ha afirmat que el discurs institucional del president de la Generalitat, José Montilla, del dia després de la sentència del TC té ‘elements suficients’ per vestir una resolució unitària. Montilla ha avisat CiU que la unitat s’ha de concretar primer a Catalunya i sense ‘trampetes’ i Duran la replicat manifestant que ‘fer trampes’ és dir una cosa a Catalunya i una altra a Madrid. Per Unió la sentència frustra la voluntat catalana de ‘conviure amb Espanya’.

Redacció
Redacció 13/07/2010

El dirigent de CiU ha afirmat que ‘el discurs institucional de Montilla del dia després de la sentència conté elements suficients per vestir una resolució que pugui ser acceptada per ICV, ERC, el PSC i per CiU’. Duran ha declarat que ‘de la declaració institucional se’n desprenen clares manifestacions de rebuig a la sentència i a l’actitud del TC’. ‘És lògic pensar que els socialistes catalans defensaran a Madrid el mateix que Montilla ha defensat a Catalunya’. Duran ha indicat que ‘objectivament allà on li dóna la sensació que es podran trobar més identificats tots els partits i amb més unitat és amb la declaració institucional del president’. ‘No se’m passa pel cap que els socialistes no hi puguin estar d’acord i no la puguin votar’.

Tot i això, el president ha dit que aquesta jugada seria fer ‘trampetes’. Duran s’ha mostrat sorprès per la reacció de Montilla i li ha replicat que ‘fer trampes és dir una cosa a Catalunya i una altra a Madrid’. ‘Defensar a Madrid el que es defensa a Catalunya és un principi bàsic del catalanisme’, ha dit, al temps que ha remarcat que no sabia ‘quina trampeta era voler presentar a Madrid una resolució basada en paraules del president’. ‘No veig una trampa, sinó un problema que és la incapacitat manifesta del PSC a subscriure allò que pugui molestar el PSOE’. En aquest sentit, ha assegurat que la trampeta està feta en solitari i és un problema entre el PSC i el PSOE.

El PSC ha assegurat aquest mateix dilluns que la unitat catalana passa pel ‘ple desenvolupament de l’Estatut del 2006 complet‘. Duran ha dit que també s’ha de demanar que compleixin l’Estatut, però després s’ha de materialitzar. ‘No ens fem trampes al solitari. El PSC fa poc acaba de votar amb el PSOE i el PP una Llei de ports que restringeix l’autonomia portuària’. Ha destacat que la sentència limita l’Estatut en alguns aspectes.

El líder d’UDC ha afirmat que la unitat s’ha de fonamentar amb el mínim denominador comú del catalanisme. D’aquesta forma, ha indicat que tots els partits han de cedir. Acte seguit, ha assenyalat que aquesta setmana hi ha dues bones ocasions per la unitat: una resolució al Parlament de totes les forces que defensen l’Estatut i en contra de la sentència i unitat també al debat de política general a Madrid abans del Ple del Parlament també amb una resolució que pugui ser subscrit per tots els parlamentaris catalans a Madrid.

‘Una sentència que frustra el camí triat per Catalunya’

Duran ha lamentat que la sentència afecti temes essencials de l’Estatut com la llengua, el concepte de nació, els drets històrics, el consell de justícia, el finançament, la bilateralitat i la disposició addicional tercera. Ha lamentat la retallada que després de la lectura de la sentència, ha dit, és ‘més important’ del què es pensaven. ‘Aquesta és una sentència que per Unió frustra el camí triat per Catalunya per conviure políticament amb el conjunt d’Espanya’, ha assegurat Duran,