Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Duran i Lleida condiciona el vot d’investidura del proper president espanyol a la publicació de les balances fiscals

Josep Antoni Duran i Lleida ha estat proclamat oficialment candidat de CiU per les eleccions generals pel Consell Nacional de la federació nacionalista. Duran ha dit que el full de ruta serà la defensa de l’Estatut i d’un nou model de finançament, i ha assegurat que no donarà el vot d’investidura ni a Zapatero ni a Rajoy si ‘abans no publiquen les balances fiscals’. Duran també ha alertat que ‘el gran actiu dels socialistes i d’ERC és que CiU pactarà amb el PP’, mentre que l’argument dels populars és que ‘ja hem pactat amb Zapatero’. ‘Anem bé’, ha sentenciat Duran, i ha afegit que el que ‘el que ha de fer por és un pacte entre el PP i el PSOE’, i no que CiU pacti amb uns o amb els altres.

Redacció
Redacció 03/12/2007

En un discurs de quaranta minuts, el clamat candidat de CiU ha assegurat que els elements que marcaran el full de ruta amb el qual anirà a Madrid seran la defensa de l’Estatut de Catalunya i la creació nou model de finançament per a Catalunya, i ha repetit en vàries ocasions que anirà a recuperar també ‘la dignitat de Catalunya’ que, segons Duran, ‘està perduda’.

‘Sense ser decisiu CiU a Madrid’, Duran ha considerat que la federació nacionalista ha estat fins al moment ‘el grup més influent en la política legislativa’. En aquest sentit, el líder del partit, Artur Mas, ha dit, en una breu intervenció prèvia a la de Duran, que quan CiU governava ‘Catalunya anava millor’, tot i que ha reconegut que ‘quan ha tingut la màxima responsabilitat del Govern, potser no ha pogut fer tot el que volia’. No obstant això, ha assegurat que ‘ningú discutia’ que ‘quan CiU té força, Catalunya va millor i és respectada’.

El líder d’Unió Democràtica ha fet només una breu referència al projecte de la ‘casa gran del catalanisme’ d’Artur Mas, quan ha assegurat que ‘tot i que en les eleccions del 9 de març no estem triant diputats al Parlament de Catalunya, CiU estarà situant la primera pedra del canvi polític a Catalunya’ i podrà, així, ‘defensar els interessos de la seva gent a davant de les institucions espanyoles’.

Crítiques a les altres formacions polítiques

Duran ha criticat ERC perquè en ocasions els hagin instat a fer un ‘front comú’ a Madrid. ‘Els fronts comuns d’ERC duren el que dura un telenotícies’, ha dit Duran, i ha afegit que ‘no és gens fàcil’ fer un front comú amb els republicans ja que, segons ha considerat, aquests no volen pactar amb CiU ni a Catalunya ni a Madrid. ‘Si volguessin, ho tenien molt fàcil, fer president de la Generalitat a un nacionalista i no a la persona més depenent de la història del nostre país’, ha dit.

També s’ha defensat de les crítiques de les altres formacions argumentant que els uns, socialistes i republicans, l’acusen que formarà pacte amb el PP, mentre que els populars tenen clar que ho farà amb Zapatero. ‘Anem bé’, ha dit. ‘No hem pactat ni amb uns ni amb els altres’, ha assegurat, i ha afegit que de l’únic pacte ‘que ha de tenir por Catalunya és d’un entre el PP i el PSOE’.

De fet, Duran ha criticat el candidat popular, Mariano Rajoy, perquè, segons ha dit, ‘ha presentat Catalunya com un poble insolidari i ha explicat que aquell que no parla català és maltractat’. També ha llençat crítiques al candidat socialista, José Luis Rodríguez Zapatero, a qui ha acusat d”enganyar el poble de Catalunya’ per haver dit que aprovaria l’Estatut que pactés el Parlament, i també perquè, després, i ‘amb el consentiment del Govern tripartit, s’estigui retallant’, i l’executiu espanyol estigui ‘envaint competències de la Generalitat’.

Per aquest motiu, Duran ha apel·lat a la participació ciutadana i ha cridat al vot, però ‘ni a Rajoy ni a Zapatero’. ‘No pot ser, per dignitat. I per dignitat, el nostre país ha de reaccionar’, ha afegit.

Duran ha considerat que l’executiu espanyol ‘pren el pèl a Catalunya amb arrogància i prepotència, la mateixa que ha mostrat la ministra de Foment’, Magdalena Álvarez. En aquest sentit, el democristià ha reconegut que hi ha hagut una manca d’inversió en els darrers anys, però ha assegurat que aquesta manca d’inversió es manté des que el PSOE va arribar al poder i, per tant, ha atribuït la responsabilitat a ‘aquells qui han governat més anys, amb majoria absoluta i amb el suport incondicional del PSC, que sempre resta fidel al PSOE per indignitat del nostre país’, ha conclòs.