Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Duran es cobra una nova víctima sobiranista dins d’UDC

La caça de bruixes sobiranistes encetada per Josep Antoni Duran i Lleida al si d’UDC s’ha cobrat una nova víctima. Si a principi de febrer, el líder d’UDC a Girona, el regidor Albert Riera, va anunciar que no tornaria a formar tàndem electoral amb Carles Pugidemont (CDC), ara qui també ha renunciat al seu càrrec ha estat el president d’Unió de Joves de les Comarques Gironines, Xavi Roca. L’un i l’altre, enquadrats en el sector sobiranista d’UDC, justifiquen oficialment la renúncia per motius varis, per bé que fonts consultades per directe!cat asseguren que Duran i Lleida ha tingut molt d’interès en aconseguir la seva renúncia.

Redacció
Redacció 24/02/2011

Durant l’etapa en què Roca ha estat al capdavant, la Unió de Joves gironina s’havia caracteritzat per emprendre tot d’iniciatives obertament independentistes: amb motiu de les consultes independentistes del 13 de desembre del 2009, va promoure una campanya en solitari a favor del . Més tard, a la consulta sobre la independència que es va fer a Girona el 25 d’abril, va participar activament en la campanya conjunta amb les JERC i la JNC per fomentar el vot afirmatiu entre la joventut gironina. I, quan el Tribunal Constitucional espanyol (TC) va emetre la sentència contra l’Estatut, Unió de Joves-Comarques Gironines va declarar ‘mort’ l’Estatut i va emplaçar els dirigents de CDC i UDC a treballar per a ‘l’assoliment d’un Estat propi’.

A mitjan gener, quan l’expresident Jordi Pujol va afirmar que Catalunya només té dos camins, ‘o rendició o independència’, les joventuts gironines d’Unió li van enviar una carta qualificant les seves paraules de ‘moment històric’ i assegurant que Pujol havia adoptat les tesis fundacionals d’UDC, que parlen de la separació total amb Espanya si no s’accepta la via confederal.

Batalla interna
Darrere les dimissions de Riera i Roca s’hi trobaria la pugna que mantenen al si d’Unió-Girona el sector duranista –personificat en la diputada Elena Ribera- i el sector independentista -fins ara majoritari i personificat en el propi Riera. Precisament quan aquest va anunciar la seva baixa, digué que en la seva decisió s’hi mesclaven ‘interessos conjunturals de partit difícils d’entendre’.