Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

Duran demana Zapatero que “calli, treballi i no jugui amb les dates” sobre l’arribada del TGV

‘Per què no callen?’. Amb aquesta pregunta ha reaccionat el candidat al Congrés per CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, davant una informació publicada aquest diumenge a un diari anunciant que el TGV podria arribar a Barcelona el pròxim 28 de febrer, segons el govern. Duran ha demanat al govern espanyol, al Ministeri de Foment i, en concret, a José Luis Rodríguez Zapatero ‘que parlin menys, que treballin i que no juguin amb les dates perquè és jugar amb les persones’. El candidat ha insistit que la responsabilitat única que el TGV arribi amb retard a Barcelona és del PSOE perquè l’any 1992, ‘per interessos partidistes’, el van fer arribar al sud de l’Estat.

Redacció 14/01/2008

Remetent-se a la popular frase que el rei Joan Carles va dirigir al president veneçolà, Hugo Chávez, Duran i Lleida ha volgut enviar un ‘Per què no callen?’ al govern espanyol, i els ha cridat a ‘treballar’ per tal que es resolguin les infraestructures que afecten les Rodalies de Renfe i, després, que arribi el TGV a Barcelona. ‘Em sembla poc seriós per part del govern espanyol que jugui amb les dates’, ha afegit.

Duran i Lleida ha recordat que l’any 1992 el PSOE va decidir construir el tren d’alta velocitat però, en comptes d’enllaçar l’estat espanyol amb França, el va fer arribar a Sevilla, segons ha dit, ‘per interessos partidistes’, ja que el president dels socialistes, Manuel Chaves, és també el president d’Andalusia i perquè, ha dit, ‘el PSC no pinta res al PSOE i en canvi els socialistes andalusos sí’.

A més, el candidat democristià ha insistit que el govern espanyol hauria de no precipitar-se sobre el traçat del TGV per Barcelona fins a després de les eleccions, per tal de llavors prendre una decisió conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona, ‘i no només amb l’alcalde’.

Duran ha fet aquestes declaracions abans de participar en la festa dels Tres Tombs del barri de Sant Andreu de Barcelona, on també ha parlat de la necessitat de fer un transvasament per obtenir aigua del riu Roina.

Transvasament del Roina

Duran i Lleida ha criticat també la mesura del Govern de portar aigua en vaixell des del riu Roina en cas de necessitat, i tot i que ha aplaudit que l’Executiu ‘faci polítiques de l’aigua’, ha considerat que el realment necessari no és ‘que un vaixell vagi a buscar aigua a corre cuita’ sinó transferir-la a través d’un transvasament.

En aquest sentit, el candidat ha assegurat que el transvasament del Roina serà un ‘compromís’ de CiU i una ‘condició’ amb vista als possibles pactes amb els grans partits després de les eleccions generals. ‘No penso deixar de treballar fins que se sumi a la proposta de fer la transferència d’aigua del Roina’, ha dit en referència al govern espanyol, a qui ha instat a arribar a un acord amb el govern francès sobre aquesta qüestió.

Resposta a Aznar

D’altra banda, Duran i Lleida ha comentat les declaracions que va fer dissabte l’expresident del govern espanyol, José María Aznar, sobre les polítiques lingüístiques de Catalunya, que va qualificar d”instruments de coacció’. Duran ha dit que a Catalunya ‘tothom pot parlar el català i el castellà indistintament’, i que és en realitat la llengua catalana la que està en desavantatge perquè es pot parlar arreu de l’estat espanyo a excepció, precisament, de ‘les institucions espanyoles, el Congrés i el Senat’.