Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

Duran: ‘Els han preocupat més les eleccions que no les bases de les futures generacions’

El candidat de CiU a les eleccions generals, Josep Antoni Duran i Lleida, ha alertat aquest dijous que l’estat espanyol torna a estar a la UCI després de la crisi del deute espanyol. En aquest context, ha culpat tant al PSOE com al PP de l’actual situació econòmica i no fer cas a CiU, ha dit, per tirar endavant un pacte d’Estat. ‘Els han preocupat més les eleccions que no les bases de les futures generacions’, ha afirmat. Després que el PP demanés que s’avancessin les avançades eleccions convocades pel 20-N, Duran ha dit que s’ho plantejaria si al setembre José Luis Rodríguez Zapatero no tira endavant les reformes estructurals en curs. Duran ha manifestat que les dificultats econòmiques ‘són conseqüència del que passa a EUA sobre l’acord pel sostre pressupostari de republicans i demòcrates’ i per la ‘inoperància’ de la UE per donar resposta a la situació grega’. Tot i això, ha assegurat que ‘hi ha causes endògenes pròpies de l’economia espanyola’ perquè ‘no s’han fet bé les coses ni s’han fet els deures’. En aquest sentit, ha dit que l’economia espanyola és ‘més atractiva que altres economies pels mercats especuladors i és perquè no es projecta la confiança per raons polítiques i econòmiques’.

Redacció
Redacció 04/08/2011

El portaveu de CiU al Congrés ha recordat i ha responsabilitzat tant a PP i al PSOE de l’actual situació i ha assegurat que si els dos partits s’haguessin fet ressò de la seva proposta de pacte d’Estat ‘Espanya no es trobaria amb la situació que es troba’. Duran ha culpat tant a socialistes com els populars i ha criticat que els ha ‘preocupat més els interessos electorals que no pas posar les bases per a les futures generacions’.

Duran ha lamentat que ‘Espanya torna a estar a la UCI’ amb una situació ‘crítica’. ‘Si els dos partits haguessin fet cas de CiU haguessin pres mesures de reformes estructurals tots plegats’, ha insistit. El líder d’UDC ha explicat que ha parlat un parell de vegades amb Zapatero sobre la situació econòmica i que esperava tornar-ho a fer aquest dijous.

Ha assegurat que mai ha dit que la situació a l’estat espanyol fos gravíssima, però sí que ha dit que ‘és preocupant i delicada’. ‘Mai he encès el foc en matèria econòmica ni crear alarmisme innecessari’, ha apuntat

Així mateix, Duran ha recalcat que ‘qui ha d’actuar és Europa’, ja que ‘l’atac al deute espanyol és un atac a l’euro i la defensa ha de ser de l’euro com a moneda i ha de ser l’eurogrup els que han de donar una resposta adient a la situació’. Ha considerat que de moment el Banc Central Europeu pot fer una cosa a curt termini i ‘és comprar deute dels països que estan més apurats’ i tenir cura de la política del tipus d’interès.

Avançament electoral

Després que el PP demanés que s’avancessin les eleccions del 20-N, Duran ha explicat que havien demanat eleccions al novembre perquè entenen que al setembre s’havien d’acabar unes reformes estructurals que estaven en curs. El dirigent de CiU ha dit que espera que el govern espanyol les faci i ha indicat que si no les fa potser ‘es plantejarien un altra posició al respecte’.

El líder d’Unió ha remarcat que el govern espanyol hauria de tirar endavant la negociació col·lectiva; polítiques actives i abaixar un punt el coeficient de solvència dels bancs que es superior a la banca europea i obligar que aquest punt es destini a crèdit destinat a pimes i autònoms.