Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Duran considera que al PP i al PSOE “els fa nosa” CiU

El president del Comitè de Govern d’Unió i cap de llista de CiU a les pròximes eleccions generals, Josep A. Duran i Lleida, ha assegurat aquest dilluns, després de la reunió de l’executiva del partit, que confia que ‘CiU pot tenir un bon resultat’ el 9 de març, ‘tot i constatar que hi haurà moltíssimes dificultats i una en particular: la bipolarització entre el PP i el PSOE. I tots dos jugaran a aquesta bipolarització’. El cap de llista de CiU també considera que al PP i al PSOE ‘els fa nosa’ CiU a la política espanyola ‘perquè defensem els interessos de Catalunya’. D’altra banda, Duran, en referència a les detencions relacionades amb l’islamisme radical d’aquest cap de setmana a Barcelona, ha manifestat que ‘em sorprèn la reacció del conseller d’Interior, que diu que el risc és que les detencions puguin crear xenofòbia’. ‘L’únic risc que hi ha’, segons el líder d’Unió, ‘és l’atemptat que podien cometre’.

Redacció 21/01/2008

Duran ha afirmat que ‘uns i altres tenen, també, molt interès en desdibuixar la personalitat de CiU’. Ha recordat que ahir, en una entrevista, la cap de llista per Barcelona del PP, Dolors Nadal, deia que ‘Duran ja ha pactat amb Rodríguez Zapatero’, i en canvi, segons Duran, ‘els socialistes fan veure que nosaltres som més a prop del PP que d’ells, diuen que no s’hi val tenir una equidistància i fan aquesta crida de Felipe González als ‘amics de CiU’ perquè siguem conscients que no es pot tenir la mateixa opinió del PSOE que del PP’. Segons el cap de llista de CiU, ‘aquest intent de maniqueisme d’uns i altres, d’estar amb mi o contra mi, els porta a mentir. Quan uns diuen que ja tenim un pacte fet amb el PSOE i els altres diuen que cada cop estem més pròxims a Rajoy és evident que una de les dues parts menteix. Senzillament, serenament i amb molt de respecte menteixen les dues parts’.

‘No acceptem aquest maniqueisme’

El dirigent socialcristià ha subratllat que ‘el que els fa nosa al PSOE i al PP en aquest esquema de bipolarització és CiU. De fet, CiU els fa nosa en la política espanyola, no els agrada que estiguem allà defensant uns interessos específics que són els dels ciutadans de Catalunya’, i ha afegit que ‘aquest maniqueisme d’uns són els bons, PSOE o PP, i els altres som els dolents i que hem d’estar amb els bons nosaltres no ho acceptem’. CiU ‘no accepta haver d’estar per força amb el PSOE contra el PP o haver d’estar per força amb el PP contra el PSOE’, ha remarcant Duran, afegint que ‘CiU està amb Catalunya amb els interessos de la gent del nostre país, i no pas per defensar els interessos, legítims però partidaris, del PSOE o del PP’. ‘No estem ni amb uns ni amb els altres. CiU és molt conscient que ni uns ni als altres defensaran Catalunya i que al país no li convé ni el vot al PP ni al PSOE’, ha insistit.

Duran i Lleida ha recordat també que ‘el PP i el PSOE quan convé es posen d’acord. El PP i el PSOE han votat el mateix aquesta legislatura en allò que fa referència a l’aeroport del Prat. Per això, els amics de CiU volem recordar a Felipe González que el PSOE no defensa els interessos de Catalunya i no té cap mena d’inconvenient en coincidir amb el PP’. ‘També és cert que han votat moltes vegades conjuntament en contra de la publicació de les balances fiscals. O en la llei de dependència, una llei social que envaeix competències de la Generalitat com diu el Consell Consultiu, que han votat PP i PSOE conjuntament amb ERC i ICV. O en les seleccions esportives catalanes tampoc PP i PSOE han tingut cap inconvenient en coincidir contra Catalunya’, ha apuntat el cap de llista de CiU.

Duran ha assegurat que ‘estic convençut que el dia 9 la ciutadania de Catalunya reaccionarà perquè després de tot el que s’ha fet des del PSOE, amb ‘l’incompliment i envair competències amb l’Estatut, haver promès diferents vegades l’aeroport i estem com estàvem, transferència en Rodalies incomplerta, prometre diners després del desastre del Carmel i reduir de manera ridícula aquella promesa, el TGV a Barcelona el 21 de desembre, etc.’, ha enumerat, ‘i amb l’actitud de menyspreu del PP vers Catalunya, hem de reaccionar’, ha conclòs.

‘El risc és l’atemptat, no la xenofòbia’

D’altra banda, Duran ha expressat l’opinió del Comitè de Govern sobre les detencions relacionades amb l’islamisme radical d’aquest cap de setmana a Barcelona, manifestant que ‘Unió dona suport a les autoritats judicials, al Ministeri de l’Interior i als Mossos d’Esquadra. Les detencions signifiquen un salt qualitatiu’. ‘No ha de provocar ni crear alarmisme, però és un salt qualitatiu’ perquè aquestes persones ‘han estat detingudes per la seva presumpta vinculació de poder intervenir en un atemptat terrorista’, ha remarcat. ‘L’objectiu no és altre que garantir la seguretat dels ciutadans. Sabem que hi ha un perill a tota la societat occidental. No és un problema només de Catalunya en particular, sinó de tota la comunitat occidental. Hi ha un moviment terrorista que no està massa estructurat, però hi és, i cal que el Ministeri de l’Interior ho tingui molt present’, ha manifestat.

Duran ha dit que ‘em sorprèn la reacció del conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, que diu que el risc és que les detencions puguin crear xenofòbia’. ‘L’únic risc que hi ha’ amb vista al que ha succeït ‘és l’atemptat que podien cometre. Per tant, el risc no és la xenofòbia, el risc és el petard, l’atemptat’, ha conclòs.