Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Duran condiciona els futurs pactes al traçat del TGV per Barcelona

El president del grup parlamentari de CiU al Congrés i cap de llista de la federació per a les pròximes eleccions generals ha afirmat aquest diumenge que ‘CiU no esta d’acord amb la decisió d’aquesta setmana del govern de l’Estat d’adjudicar l’obra del túnel per perforar per sota la Sagrada Família’ i que lluitarà políticament per impedir aquesta obra. Duran ha convidat el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, a visitar la Sagrada Família. ‘Estic convençut que si Rodríguez Zapatero i Magadalena Álvarez la visitessin i si tenen sentit comú- que el tenen- no executaran la decisió del consell de ministres de la setmana passada’, ha comentat. Duran també ha afirmat que ‘treballarem i condicionarem qualsevol actitud política’ a que es tiri enrera la decisió de fer passar el TGV per sota el temple.

Redacció
Redacció 21/01/2008

Duran ha remarcat que amb aquesta visita veurien ‘el que significa, que els hi expliquin l’ideal d’en Gaudí i com es construeix. I si tenen sentit comú, faran marxa enrere.’ El cap de llista de CiU pot condicionar el seu suport al PSOE en cas que sigui necessari amb la realització de les obres. ‘Que sàpiguen que CiU i jo al capdavant treballarem i condicionarem qualsevol actitud política a que es refaci aquesta decisió. Temps tenim per fer compatible que Barcelona gaudeixi de l’alta velocitat i que puguem gaudir d’aquest temple, que representa Barcelona i Catalunya a tot el món’, ha afegit.

El cap de llista de la federació al Congrés ha remarcat que ‘òbviament la Sagrada Família té un valor religiós i artístic inqüestionable. Té un valor econòmic per a la ciutat: 2.800.000 visitants. No és, doncs, una qüestió merament religiosa’. Duran creu que la importància del temple va més enllà del seu valor religiós, ja que ‘és quelcom més important per a la ciutat de Barcelona, per a Catalunya, per al món en la mesura que té aquest valor artístic’.

Duran ha demanat un període més de reflexió i que almenys s’esperi a saber els resultats de les eleccions del 9 de març. ‘És possible que siguin ells mateixos però, sigui qui sigui, han d’escoltar la gent i fer-li cas, perquè la gent té raó. No diem que la Sagrada Família caurà quatre dies després que facin el túnel però, òbviament, pot tenir unes conseqüències irreparables en el futur’.

El cap de llista de la federació nacionalista al Congrés ha subratllat que ‘els tècnics farien bé si escoltessin d’altres que tenen un criteri diferent, els veïns del barri i els ciutadans de Barcelona en general que no volen que el TAV hi passi per sota. Que no enganyin la gent, que no la confonguin’. Duran afirma que comprèn que ‘una ciutat pot ser perforada, que ens agrada a tots tenir una línia de metro i un bon servei de rodalies’, però, al seu parer, ‘no a 75 centímetres d’un temple, d’una realitat i d’un valor com el de la Sagrada Família’.

Per això, ha afirmat que ‘cal que es facin bé les coses, sense pressa. Si els socialistes tenen la síndrome del que els ha succeït al Carmel, no els ha de fer prendre decisions precipitades i provocar que la construcció d’un túnel a sota tingui conseqüències irreparables’.

Nega que CiU estigués d’acord amb el traçat

En relació a les acusacions que CiU ha canviat de parer respecte al traçat del TGV pel centre de Barcelona, Duran ha subratllat que ‘són ells els qui han canviat el trajecte. Quan diuen que CiU hi estava d’acord no és veritat. CiU sí està d’acord en que passi el TAV per Barcelona, en que es facin les línies de metro que calgui. Però el canvi de trajecte i la decisió que passi per la Sagrada Família no és de tots, és només del govern socialista’. Pel dirigient nacionalista ‘ni tan sols és de l’Ajuntament; és de l’alcalde ja que la majoria de les forces polítiques municipals hi estan en contra’. En aquest sentit, ha demanat a Jordi Hereu que si és un demòcrata, ha de respectar la voluntat de la majoria de l’Ajuntament, de la majoria de l’opinió de la ciutadania que no vol que el túnel passi per sota’.

El cap de llista de CiU al Congrés ha recordat que des de l’any 1992 la societat espera l’arribada del Tren de Gran Velocitat i ha culpat el govern de l’aleshores president Felipe González que s’optés per Andalusia i no Catalunya. ‘Els responsables d’aquest túnel són els mateixos responsables del fet que el TAV no hagi arribat fa molts anys a Barcelona, d’haver canviat el trajecte’, ha conclòs.

Duran ha fet aquestes declaracions en roda de premsa amb el president del Grup Municipal de CiU, Xavier Trias, i el número 2 de la candidatura al Congrés, Pere Macias, després de visitar la Sagrada Família, acompanyats de l’expresident del Parlament Joan Rigol.