Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Dues espectadores de bàsquet denuncien tracte ‘vexatori’ dels Mossos per portar una bandera palestina

|

- Publicitat -

Segons ha explicat Maria Freixas, de 28 anys, i una de les dones, tant ella com la seva companya, Ana Maria Fernández, de 60 anys, pertanyen a la Xarxa d’enllaç amb Palestina. Per això van decidir anar al partit de bàsquet entre el Barça i el Maccabi i allà treure una bandera de Palestina i dues pancartes d’uns 30 centímetres cada una on denunciaven la violència que pateix poble palestí. En el Palau Blaugrana també es podien veure nombrosos banderes israelianes.

Un cop van treure la bandera, un membre de la seguretat privada del Barça va dir a les dones que les retiressin, tot i que elles van seguir. Per això, uns minuts més tard van aparèixer un grup de vuit Mossos d’Esquadra antidisturbis que ‘sense donar-nos cap explicació’ els hi van treure la bandera i les pancartes. Maria Freixas ha explicat que els agents els hi van retirar la bandera ‘amb tal força’ que van caure a les grades, tot i que rebien l’ajuda d’altres espectadors.

Publicitat

La dona també ha explicat que quan una estona més tard van anar al lavabo el mateix grup d’agents les van envoltar per voler identificar-les, i que gràcies a l’ajuda d’altres persones i d’un empleat del club van tornar al seu seient on els hi van tornar la bandera, com a condició que no l’ensenyessin gaire. L’empleat els va demanar perdó per l’actitud dels policies, i les dones van continuar veient el partit i mostrant la bandera en alguna ocasió.

Maria Freixas ha relatat que quan sortien del palau i anaven amb un amic seu, els mateixos Mossos les van encerclar i van començar a insultar-les i vexar-les, no volien identificar-se davant d’elles, burlant-se quan els hi demanaven el número d’identificació i tenint-les en el carrer mentre les coaccionaven. Maria també ha explicat que el noi que les acompanyava va rebre una puntada de peu quan va voler dir els agents que els deixessin i que ella l’agafaven pels braços quan ‘em posava les mans a la butxaca’. També ha dit que van estar retinguts una hora fins que van arribar ‘amics i coneguts’ a veure que passava i els agents van marxar.

Les dones han estat multades amb 500 euros a cadascuna per part de la Generalitat per ‘desordres públics’ en un espectacle esportiu, mentre que la Comissió Nacional contra la Violència del Ministeri d’Interior les ha sancionat amb 3.500 euros a cadascuna per haver -suposadament- insultat als seguidors del Maccabi i posterior expulsió del palau. Tant Maria Freixas com el seu advocat Sergi Santacana, del Col·lectiu Ronda, han explicat que diversos documents gràfics i sonors, com una gravació de Rac 1 demostren que les dones van estar en el palau tot el partit.

Tot i presentar al·legacions a aquestes sancions, Maria Freixa i l’altre noi van presentar una denuncia contra els agents a un jutjat de Barcelona encara que no els han comunicat si ha estat admesa. Contra qui s’ha iniciat un procés judicial és contra Tomàs Gòmez, un veí de Castelló que estava en el palau i va defensar les dones. Segons Gòmez, que té una discapacitat física del 33%, un dels agents el va empentar i ell es va encarar i el policia li va dir que li parlés en castellà. Després van començar a insultar-se, i Gòmez ha quedat imputat d’un delicte d’atemptat a l’autoritat.

En la roda de premsa que han fet els advocats del cas i una de les implicades també ha parlat Salah Jamal escriptor, metge i historiador, significat membre de la lluita per Palestina. Jamal ha explicat que va anar a ajudar les dones quan estaven encerclades pels Mossos fora del palau i que els agents es van ‘diluir’ quan va aparèixer un comandament. Aquest membre a favor de la causa Palestina també ha explicat que en el palau havien agents del Mossad, el servei secret israelià, que van avisar la policia quan van veure la bandera palestina perquè la retiressin. També ha explicat que en cada partit d’un equip d’Israel van diversos membres d’aquest servei per evitar manifestacions a favor de Palestina.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut