Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Dos anys des que Madrid va ‘signar’ la declaració d’independència de Catalunya

“Una Catalunya independent seria el més semblant que es pot imaginar a l’illa de Robinson Crusoe”. És la frase que va deixar pel futur Mariano Rajoy fa avui dos anys, durant una jornada que potser els llibres d’història recolliran com un pas clau en la consecució de la independència catalana. El 8 d’abril de 2014 els diputats al Parlament Jordi Turull (CDC), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV) van anar al Congrés a demanar el referèndum per a Catalunya. La cambra baixa espanyola va donar un cop de porta, i aquell gest va provocar un bloqueig que ara li ha esclatat a l’Estat als nassos. 

Redacció
Redacció 08/04/2016

De 24 a 72 diputats independentistes en dos anys

D’una banda, Madrid va evitar el referèndum català oficial, tot i que no es va salvar d’un 9N que va donar la volta al món. A més, la negativa espanyola va propiciar tot i múltiples dificultats unes eleccions plebiscitàries gràcies a les quals Unió va deixar de ser el fre de Convergència i la formació d’Artur Mas va teixir una aliança amb ERC que, sumat a la CUP, ha situat 24 mesos després 72 diputats independentistes al Parlament davant dels 24 que s'hi havien compromès la passada legislatura.

Bloqueig en la governabilitat de l'Estat a causa de la decisió de fa dos anys

D’altra banda, el No a la consulta ara també ha tingut una conseqüència letal: fa més de 100 dies que l’Estat intenta tenir govern, en bona part perquè els diversos partits no saben com actuar davant el sobiranisme català i els partits independentistes els fan xantatge: si no hi ha referèndum, no hi ha suport a cap investidura. Ho ha tornat a remarcar avui al matí el propi Turull en una entrevista a TV3, que esvaeix dubtes. També ha expressat perplexitat pel fet que Xavier Domènech i Miquel Iceta puguin decidir la solució per a Catalunya al marge de la majoria absoluta independentista del Parlament.