Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Documentals de TVC sobre la Guerra Civil espanyola acaparen el Festival sobre la Memòria Històrica de l’Argentina

Televisió de Catalunya (TVC) és la gran protagonista del Festival sobre la Guerra Civil espanyola i la recuperació de la memòria històrica que se celebra a l’Argentina del 5 a l’11 de juny. Es tracta de sis documentals del programa ’30 minuts’ que destapen aspectes del conflicte bèl·lic desconeguts per a molts argentins. La mítica sala Cosmos de Buenos Aires, situada a l’Avinguda Corrientes de la capital Argentina -ex cinema Catalunya ja que va ser fundat per catalans exil.liats- és on es projectaran els documentals que analitzen, tracten i profunditzen sobre la Guerra Civil espanyola. Dels vuit documentals en cartellera, sis són produccions de Televisió de Catalunya.

Redacció
Redacció 06/06/2008

Fins Buenos Aires s’han desplaçat dos reporters del programa ’30 minuts’ de TVC, Ricard Belis i Montserrat Armengou, per presentar documentals com ‘Els nens perduts del franquisme’, ‘El comboy dels 907’, ‘Ramon Perera, l’home que va salvar Barcelona’ o bé ‘Les fosses del silenci’. Segons Montserrat Armengou, ‘el públic argentí va viure la Guerra Civil espanyola de ben a prop tot i la llunyania entre l’Argentina i l’estat espanyol ja que tenien a l’altre banda de l’Atlàntic familiars o amics que patien l’horror del conflicte’. Ricard Belis afegeix que ‘molts, però, desconeixen l’altre cara de la moneda o bé el fet que el primer comboi de nens refugiats, i fins i tot robats, no va ser de jueus sinó d’espanyols’.

Aquest cicle sobre la recuperació de la memòria històrica es pot veure des del 5 a l’11 de juny simultàniament a Buenos Aires, Rosario i Cordoba, a l’Argentina, i compta amb el suport de l’Ambaixada d’Espanya a l’Argentina.