Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Doble clatellada a Unió

CDC ha enviat un requeriment a Unió per reclamar-li formalment que reconegui el deute d’1,8 MEUR que li correspon de la liquidació de CiU, segons ha avançat Rac 1. Les dues formacions van acordar a l’octubre passat repartir-se els drets i les obligacions de la federació nacionalista en una proporció del 75% per Convergència i del 25% pel partit democristià. En total CiU acumulava un deute de 6,8 MEUR, així que a Unió li toca fer-se càrrec d’1,8 MEUR, que se sumen als 19 MEUR que el partit liderat per Ramon Espadaler té acumulats i que l’ha obligat a presentar preconcurs de creditors. Per altra banda, l'eurodiputat Francesc Gambús ha anunciat que abandona Unió després de 22 anys de militància a causa del tap que generen alguns membres de la formació per a la regeneració del partit haver anunciat que se n'apartaven.

Redacció
Redacció 27/04/2016

Abans d’anar a eleccions que pagui els deutes amb CDC

El requeriment formal de Convergència ha arribat després que el secretari general d’Unió, Ramon Espadaler, apostés aquest dimarts perquè el seu partit es presenti a les eleccions espanyoles del 26 de juny. Una decisió que haurà de decidir el comitè de govern del partit. El portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, ha manifestat aquest dimarts que li agradaria que Unió pagués els deutes que té amb CDC abans de presentar-se a les eleccions del 26-J.

Gambús diu prou i Unió perd l'únic representant a l'Eurocambra

L'eurodiputat Francesc Gambús ha anunciat aquest dimecres que abandona la militància d'Unió Democràtica de Catalunya després de 22 anys de militància. En declaracions a l'ACN, ha criticat les “resistències” d'un “reducte” del partit per a la seva regeneració interna. Gambús també ha denunciat que “hi ha gent que vol seguir condicionant la vida del partit i desmuntant els processos de regeneració”, tot i haver anunciat que deixava pas a la renovació. El fins ara militant d'Unió no té previst, però, abandonar el seu escó al Parlament Europeu. En les darreres cites electorals, la formació democristiana es va quedar sense representació al Parlament i al Congrés dels Diputats.

Nascut a Barcelona el 1974, Francesc Gambús és llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració per la UAB i la UOC. Des del 2012 i després de tenir diverses responsabilitats en el si del partit a Barcelona, formava part del Comitè de Govern d'UDC, partit on va ingressar com a militant a mitjans de la dècada dels 90.

Al març del 2010, Gambús també es va fer càrrec de la direcció de l'Institut d'Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn i durant el mateix any va participar en l'elaboració del programa de CiU que va dur Artur Mas a guanyar la presidència de la Generalitat a la tardor del mateix any.

Un cop al Govern, Gambús va ser cap de Gabinet de la vicepresidenta del Govern i consellera de Governació i Relacions Institucionals i el desembre del 2011 va ser nomenat director general de Relacions Exteriors del Govern, càrrec que va ocupar fins a principis d'abril del 2014 per poder presentar-se a les eleccions del Parlament Europeu, on va sortir escollit com a diputat el mes següent.

Homs a Rac1, molt expeditiu

Francesc Homs ha explicat avui a Rac1 que ja fa mesos que CDC reclama a Unió el deute: “que ens paguin els que ens deuen. És lamentable però és així. Si es presenten a les eleccions espanyoles em sembla bé però és com quan algú et deu diners i veus que se'n va de vacances”.