Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Diversos atacs contra interessos turístics intensifiquen la lluita armada a Còrsega

Una explosió en una ciutat de vacances és ‘un dels pitjors atacs dels darrers temps’ segons el fiscal de Bastia · En el darrer any hi ha hagut 80 accions armades atribuïdes a l’independentisme cors · Campanya contra la intensificació de la política repressiva contra els presos corsos

Redacció
Redacció 17/01/2011

El passat 22 de desembre un grup de 10 persones armades van irrompre en les instal·lacions d’un complex turístic de l’empresa francesa Promeo, a la localitat de Castellare-di-Casinca, al nord de Còrsega. Els assaltants van retenir a la dotzena de persones que hi havia a l’interior del complex (entre treballadors i clients) i van col·locar explosius que van destrossar totalment dos bungalous i el xalet del director de l’obra, tot i que no hi van haver danys personals. El complex turístic havia estat àmpliament denunciat per especulació pels habitants de la zona, que, a més, denunciaven que el grup s’havia instaurat a la zona amb una política d’exempció fiscal que no repercutia en riquesa per al territori.

Onada d’explosions contra interessos turístics
En una nota de premsa, Promeo assegura que ‘tota la seva activitat s’ha situat dins de la legalitat”, justifica que “paga els impostos que li pertoquen’ i afirma ‘que tot i l’atemptat, l’activitat de l’empresa a la zona seguirà desenvolupant-se amb total normalitat’. En les darreres setmanes hi ha hagut un augment de l’activitat armada a l’illa, especialment contra els complexos turístics i contra el que es coneix a la zona com a ‘balearització’ de Còrsega.  Tot i que ningú ha reivindicat els atacs, van aparèixer diverses pintades a prop de les zones atacades amb les sigles del Front d’Alliberament Nacional Cors (FLNC en les sigles en cors).

Per la seva banda, Dominique Alzeari, fiscal de Bastia, va comentar que l’atac a la ciutat de vacances ‘és un dels pitjors atacs que hem patit últimament’ i va assegurar que la investigació ja es troba en mans de la fiscalia antiterrorista de Paris. També va destacar que l’activitat armada s’ha vist incrementada aquest darrer any amb un total de 80 atacs atribuïts a la branca armada del moviment independentista cors.

S’intensifiquen les penes contra els presos polítics
Mentrestant, l’associació Sulidarità, de suport als presos polítics corsos, ha començat una campanya per denunciar el que segons ells és ‘un empitjorament en les condicions dels presos polítics corsos’. Darrerament se centren en dos casos concrets com són el de Cristóbal Andreu, que va ser arrestat mentre estava en llibertat condicional per haver perdut el seu lloc de feina, i també denuncien el cas de Thierry Gonzales, que tot i haver estat retornat a Còrsega després d’una vaga de fam a l’estiu, ara ha tornat a ser allunyat de l’illa. L’associació de suport als presos també denuncia la manca de compromís de Michèle Alliot-Marie, que tot i els compromisos adoptats al setembre sobre l’apropament dels presos corsos quan era la titular del ministeri de Justícia, no ha complert les seves paraules.