Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Dissabte és comença a limitar la velocitat a 80 km/h als voltants de Barcelona sense sancionar

El Servei Català de Trànsit posa en marxa a partir de dissabte 1 de desembre una campanya informativa i de sensibilització per donar a conèixer als conductors la mesura que limitarà la velocitat a 80 quilòmetres per hora a diversos trams de les principals vies tenen accés a Barcelona. En concret, per aquesta mesura es veuran afectats 16 municipis del Barcelonès i el Baix Llobregat, els que estan dins de l’anomenada ‘primera corona’, pel pla de millora de qualitat de l’aire que aplica el Govern.

Redacció
Redacció 30/11/2007

Tots aquells conductors que superin aquests 80 quilòmetres per hora durant al desembre, sense passar dels 100 o 120 quilòmetres per hora que ara hi ha a la majoria de les vies, no seran sancionats, tot i que Trànsit els enviarà un advertiment. A partir de l’1 de gener del 2008 la limitació serà obligatòria, amb possibilitat de sanció, i per fer aquest control Trànsit col·locarà 18 cinemòmetres.

El director del Servei Català de Trànsit (SCT), Josep Pérez Moya, ha presentat la campanya informativa que es realitzarà sobre la limitació de la velocitat a 80Km/h a la xarxa viària principal de l’entorn de Barcelona. Aquesta campanya té com a objectiu sensibilitzar i conscienciar els ciutadans sobre la nova mesura de limitació de la velocitat que entrarà en vigor el 1 de gener de 2008.

Aquesta mesura ha estat promoguda pel Departament de Medi Ambient, amb la col·laboració de Salut i Trànsit, i pretén reduir la contaminació atmosfèrica que provoca la circulació de vehicles. A més busca una conducció més segura ‘i reduir la sinistralitat’ segons Pérez Moya que ha afirmat que només per això ‘la mesura estaria justificada’. Aquesta reducció de velocitat, aprovada pel Govern al juliol passat, forma part del pla de 73 mesures per controlar i disminuir la contaminació per òxids i partícules de suspensió a 40 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Aquesta limitació afecta a diversos trams de vies situades en 16 municipis pròxims a Barcelona, l’anomenada ‘primera corona’, i que situa en 80 algunes carreteres que ara es pot arribar als 100 o els 120 quilòmetres per hora com la C-32 a Castelldefels o al Nus de Llobregat, l’A-2 a Sant Vicenç dels Horts o la B-20 al Nus de la Trinitat. Durant el desembre els conductors que arribin fins a aquestes velocitats actuals, i els captin els radars, no seran sancionats tot i que rebran un avís. Les sancions començaran a partir del gener.

Segons Pérez Moya la mesura dels 80 km/h permetrà baixar la contaminació, només augmentant uns tres minuts la mitjana per desplaçament. D’aquesta forma ‘ens estalviem 1.200 morts anuals per malalties cardiorespiratòries’, a més de disminuir els casos de bronquitis crònica. També ‘complirem amb les normes europees’, es baixarà el soroll a les autopistes i autovies, i sobretot ‘caurà la sinistralitat’. El director de Trànsit ha afirmat que ‘no es formaran cues’, ni embussaments ja que la circulació serà continua. Per la segona corona, que afecta sobretot al Vallès Oriental i Occidental, es ‘recomanarà’ anar a 90 en trams de 120, però sense imposar res.

Trànsit destaca que aquesta mesura és un primer pas que es vol culminar al 2009 amb l’aplicació del control dinàmic de velocitat per posar cartells lluminosos en les dues corones, que indicaran a quina velocitat s’ha d’anar depenent dels embussos, contaminació i dels fenòmens atmosfèrics. Pérez Moya ha destacat que les limitacions a 80 són molt comunes a la resta de capitals europees on s’ha aplicat ‘amb bastant d’èxit’.

De moment la campanya que comença dissabte es difondrà amb els mitjans de comunicació, amb controls de Mossos d’Esquadra a les carreteres, panells lluminosos i actuacions en els ajuntaments afectats. Entre gener i març del 2007 es van establir sis punts de control de la velocitat diaris als voltants de Barcelona per avaluar el comportament durant tot el dia. En concret es van controlar uns 9.920.681 vehicles, dels quals el 72,8% va superar els 80 quilòmetres per hora.