Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Discriminats per parlar en català en un curs subvencionat per la Generalitat

Dos reusencs han explicat  que en un curs d’animació sociocultural que s’impartia a Tarragona, subvencionat per la Unió Europea i pel Departament de Treball, se’ls va discriminar per parlar en català i per no voler canviar la llengua. L’Àngel Querol, tècnic cultural de l’Ajuntament de Reus, explica que en arribar al curs van comprovar que les classes eren en espanyol perquè la professora era sudamericana, un fet que segons ell ‘no tenia perquè ocasionar cap problema’. A partir d’aquí, Querol diu que tant ell com la Txell Rosselló, l’altra noia reusenca, es van sentir ‘pressionats’, ‘coaccionats’ i ‘agredits verbalment’, tant per part de la professora com de la resta d’alumnes.

Redacció
Redacció 19/03/2009

El passat dilluns a la tarda s’iniciava a Tarragona un curs promogut pel Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, i subvencionat pel Departament de Treball i per fons socials de la Unió Europea. En iniciar-se la classe, els alumnes s’havien de presentar davant els seus companys. L’Àngel Querol, tècnic en gestió cultural de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC) de l’Ajuntament de Reus, va ser el primer que va començar a presentar-se i va fer-ho en català. La professora del curs, d’origen sudamericà, li va demanar que ‘pel bé de la classe’ canviés de llengua, tal com assenyala el mateix Querol. El tècnic reusenc va declinar de fer-ho i no va acabar la seva presentació.

Enmig de la presentació, va arribar al curs l’altra noia reusenca, l’estudiant de la Universitat Rovira i Virgili, Txell Rosselló. Ella també va presentar-se en català però ningú li va dir res. Una vegada començada la classe, la professora els va demanar si podien expressar les seves aportacions en espanyol i ells s’hi van negar argumentant que s’expressaven millor en català. Els dos reusencs lamenten l’actitud de la professora i asseguren que ella va propiciar que la resta dels alumnes comencessin a recriminar i no respectessin la seva opció de parlar en llengua catalana. A partir d’aquell moment, tant Querol com Rosselló expliquen que es van sentir ‘ofesos’ i ‘incompresos’, en veure que els altres companys de classe i que la mateixa professora els rebutjaven i els agredien verbalment.

Querol diu que en cap moment van demanar que el curs s’impartís en català, sinó que el que denuncien és el fet de no poder-se expressar en català, i més quan el curs està subvencionat per la Generalitat. Els dos reusencs estan mirant on dirigir-se per poder denunciar el cas.