Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de maig del 2023
Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de maig del 2023

Dia del Treballador: CCOO i UGT reivindiquen la igualtat de gènere, l’ocupació estable i l’augment dels salaris mínims

|

- Publicitat -

Per al Primer de Maig d’enguany, Comissions Obreres (CCOO) i Unió General de Treballadors (UGT) han presentat un manifest conjunt en què expliciten les principals lluites i preocupacions dels dos sindicats. El secretari general de CCOO, Joan Coscubiela, ha expressat la necessitat de “reforçar” les mateixes idees a través del manifest, encara que durant aquesta diada cada sindicat celebri els seus propis actes. I ha afegit que des dels dos sindicats tenen la voluntat de mantenir “actiu” el caràcter reivindicatiu del Primer de Maig.

Publicitat

Aquest any, CCOO i UGT centren les seves reivindicacions en la lluita per aconseguir la igualtat de gènere, potenciar l’ocupació estable, reduir la temporalitat irregular, i posar fi a la precarietat contractual i salarial.

Referent a les desigualtats entre homes i dones, el secretari general de la UGT, Josep Maria Àlvarez, ha apuntat que tots dos sindicats lluitaran perquè la Llei d’igualtat aprovada recentment es compleixi, ja que consideren que les dones continuen patint una forta discriminació tant per la possibilitat d’aconseguir feina com per tenir una estabilitat i un nivell salarial digne. A més, el líder de la UGT ha mostrat una voluntat ‘inequívoca’ d’aconseguir que els convenis col·lectius i, per tant, els salaris mínims, arribin al mateix nivell que els de la Unió Europea.

Respecte a una ocupació de qualitat, en el manifest s’indica la necessitat de reduir la temporalitat irregular i potenciar treballs estables i formats que potenciïn la innovació tecnològica i organitzativa de les empreses, que respectin el medi ambient i reforcin la cohesió social. Alhora, en el text es critica que l’empresariat continuï “impregnat” d’un model caduc de competitivitat basada en la precarietat i salaris baixos. En el mateix sentit, el líder de CCOO, Joan Coscubiela, ha lamentat que mai els éssers humans no havíem tingut tanta facilitat per crear riquesa i mai tanta dificultat per repartir-la.

En el manifest, les dues organitzacions també reivindiquen una política d’immigració que tingui en compte aquesta problemàtica d’una forma global i que garanteixi els drets dels nouvinguts, incloent-hi la participació política i el dret a vot. A més, consideren que la societat ha d’oferir expectatives i oportunitats de futur a la joventut, perquè els permeti avançar en la seva emancipació i realització pròpia. Per això, fan esment a la necessitat d’un Pla Nacional per l’Habitatge.

Alhora, els sindicats majoritaris catalans han ratificat la seva voluntat de contribuir a reforçar el moviment sindical europeu i mundial. Per aquest motiu, reafirmen el seu compromís en l’enfortiment de la Confederació Europea de Sindicats (CES), que celebrarà el seu proper congrés el mes de maig a Sevilla. I han subratllat “l’important” pas que el moviment sindical ha fet amb la constitució i unificació del sindicalisme a nivell mundial en la Confederació Sindical Internacional (CSI).

Els dos sindicats es manifestaran avui conjuntament per Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona sota el lema “Per la igualtat, ocupació i salaris dignes”.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió