Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Deu guàrdies civils detinguts per formar part d’una xarxa de traficants de droga a Barcelona

Deu guàrdies civils, entre ells un tinent coronel, han estat imputats en el robatori de 400 quilos de cocaïna al port de Barcelona al 2006, droga que es trobava sota vigilància policial després d’aixecar-se el secret de sumari. La notícia es va saber el passat divendres. Al costat dels guàrdies civils estan imputats en el cas dos ex inspectors de Policia, dos advocats, un periodista i sis narcotraficants, que haurien format tots ells una important xarxa criminal. El secret de sumari del cas revela que alguns guàrdies civils, ex membres del servei de Tràfic de la Caserna de Navas de Tolosa a Barcelona i també de la Caserna de Mollet, haurien participat a més en diversos casos de falsificació d’atestats i detencions irregulars per a facilitar operacions de narcotràfic.

Redacció
Redacció 23/02/2009

El sumari també assenyala als imputats per blanquejar diners de diverses empreses, algunes d’elles immobiliàries i altres vinculades amb negocis d’oci nocturn. La banda delictiva es va formar a mitjans dels anys 90 del segle passat, liderada suposadament per Javier S., qui va aconseguir aglutinar a amics, companys del hampa i expresidiaris entorn del narcotràfic i el comerç de cotxes robats.

A partir del 1999, segons fonts de la investigació, es van unir a la trama un grup de guàrdies civils i policies, uns com a dirigents i altres com ‘soldats’. Aquesta simbiosi entre narcotraficants i agents es va basar en ‘la vidriosa relació’ entre aquests i els seus confidents. Amb el temps, els uniformats van trencar aquesta barrera i van passar a orientar el treball dels delinqüents. Els guàrdies civils posseïen informació sobre controls de carretera, punxades telefòniques i investigacions en curs, entre unes altres.