Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

Dels tres presumptes islamistes detinguts a Barcelona, dos ja són a la presó

Es possible que a Catalunya hi hagi una forta cèl·lula d’Al-Qaeda? Pot ser que a les nostres terres hi hagi un desplegament de terroristes que es dediquen a reclutar joves per portar-los a camps d’entrenament al Nord d’Àfrica? Alguns més que d’altres creuen que això és així. De moment, sobre la taula ens trobem amb tres noves detencions de presumptes terroristes vinculats a Al-Qaeda que avui han passat a disposició judicial.

Redacció 27/06/2007

Última hora:

Mohamed L. i Moulay L.M., dos dels detinguts a Barcelona per la seva suposada relació amb Al-Qaeda han ingressat a la presó després de declarar al jutjat de guàrdia de Barcelona. La jutgessa els manté a la presó a disposició de l’Audiència Nacional. El tercer detingut, Mohamed A., ha passat aquest dimecres al matí a disposició judicial. Els tres detinguts han passat pels jutjats de guàrdia perquè van ser arrestats en virtut d’una ordre de crida i cerca internacional i no per ordre d’un jutjat de l’Audiència Nacional.

Les fonts que afirmaven que Catalunya era un cau de terroristes islàmics podrien tenir avui una dada que corrobora el seu discurs. Ahir dimarts es van detenir tres tres presumptes islamistes marroquins a Barcelona acusats de pertànyer a l’organització terrorista Al-Qaeda. Els tres individus han passat a disposició judicial avui.

Els detinguts són Mohamed Laksir, de 23 anys, i Moulay Lahoucine, de 27, detinguts al matí, i Mohamed Akazim, de 32 anys. Tots s’haurien dedicat a la captació, reclutament i adoctrinament de terroristes per traslladar-los després a un camp d’entrenament a la regió del Sahel, al nord d’Àfrica.

Les investigacions es van iniciar al desembre del 2005 arran de la desarticulació al Marroc d’una estructura terrorista amb ramificacions a Espanya. L’operació, portada a terme per la Comissaria General d’Informació i la Brigada Provincial de Barcelona, ha permès detenir els tres ciutadans marroquins presumptament vinculats a Al-Qaeda per les Terres del Magreb Islàmic.

Coincidint amb les detencions, el fiscal general de l’Estat espanyol va anunciar, també a Barcelona, la intenció d’estrènyer llaços amb el Marroc. La setmana passada, els fiscals d’Espanya i del Marroc van acordar mantenir una comunicació permanent i unir forces en la lluita antiterrorista.