Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

#Desobeïm L’alcalde de Torroella de Montgrí es nega a treure l’estelada malgrat la trucada del director general de la Policia

Torroella de Montgrí (ACN).- L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordón, s'ha negat a treure l'estelada de la façana de l'Ajuntament després de rebre la trucada del director general de la Policia, Albert Batlle. Cordón entén que la imatge dels Mossos d'Esquadra despenjant la bandera no beneficia, però tampoc vol que la que surti sigui la seva, o la d'algú altre del consistori, traient l'estelada. L'alcalde defineix la situació de “rocambolesca” perquè, a les portes de les municipals, “l'Estat ha tornat a fer una guerra de banderes”. Aquest migdia, el consistori ha rebut una resolució de la Junta Electoral de Zona (JEZ) que, davant la negativa de retirar l'estelada, ordena als mossos que la despengin “de manera immediata”.

Redacció
Redacció 22/05/2015

O desobeïm o no serem mai un país independent

Torroella de Montgrí va rebre ahir a la tarda la resolució de la Junta Electoral Central (JEC), tramesa per la de zona del Baix Empordà, que obliga a retirar les estelades dels edificis públics i els locals que siguin seus electorals. Al municipi, la bandera independentista oneja -juntament amb la senyera- a la façana de l'Ajuntament.

Alcalde valent davant les injustícies

Aquest matí, el consistori ha presentat recurs davant la resolució de la JEC. L'escrit, que porta la signatura de l'alcalde Jordi Cordón (CiU), assegura que l'Ajuntament s'ha trobat “en absoluta indefensió” davant la denúncia presentada per Societat Civil Catalana (SCC). Una entitat que, recorda el text, “no és part del procés electoral convocat”.
 
L'alcalde feia saber a la Junta Electoral que el consistori no ha rebut “trasllat” de la denúncia presentada per SCC i que, en conseqüència, com que no se li ha notificat, tampoc s'ha pogut defensar. “Entenem que s'ha prescindit total i absolutament del procediment establert per llei”, recollia el recurs.
 
“Absolutament desproporcionada”
 
A més, el text que s'ha tramès a la JEZ de la Bisbal d'Empordà (d'on depèn Torroella) també defineix com a “absolutament desproporcionada” la decisió de retirar les estelades dels edificis que no siguin col·legis electorals. “En molts municipis d'aquest país hi ha símbols de diferents ideologies que no es retiren ni s'han retirat mai en els diferents períodes electorals”, concloïa el recurs.
 
L'Ajuntament ha tramès el recurs a la Junta Electoral de Zona (JEZ) poc després de les dotze del migdia. I la resposta, que no s'ha fet esperar, ha estat tan curta com categòrica. La decisió de la JEZ, que s'ha rebut a quarts de dues, no entra a valorar cap dels motius i, simplement, resol que despenjar l'estelada és “de preceptiu compliment”. En conseqüència, la JEZ ordena als Mossos d'Esquadra que “procedeixin immediatament a retirar” la bandera independentista.
 
Negativa davant la trucada d'Albert Batlle
 
A primera hora de la tarda, i després de la resolució de la JEZ, l'alcalde de Torroella de Montgrí ha rebut la trucada del director general de la Policia, Albert Batlle. Batlle li ha demanat que ell o algú del consistori retirés l'estelada, per evitar la imatge que fossin els Mossos d'Esquadra qui anessin a despenjar-la.
 
Jordi Cordón, però, s'hi ha negat pels mateixos motius que li ha donat el director general. És a dir, que a ell tampoc li convé que sigui algú del consistori -o l'alcalde mateix- qui es vegi obligat a treure l'estelada. “És una situació rocambolesca i, malauradament, la imatge hi haurà de ser; ja sigui per part de la policia o del consistori”, ha dit Cordón.
 
“És greu que l'estat espanyol ens faci entrar de nou en una guerra de banderes”, ha lamentat l'alcalde de Torroella de Montgrí, en referència a les resolucions de la Junta Electoral. “Però des de l'Ajuntament mantindrem aquest símbol a la façana i no farem el pas de retirar-lo”, ha conclòs. Davant aquesta negativa, la JEZ pot obrir un expedient sancionador a l'alcalde i imposar-li, a títol personal, una multa de fins a 3.000 euros.