Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Desmantellen un edifici a primera línia de mar a Tossa per incomplir la llei de Costes

El Ministeri espanyol de Medi Ambient iniciarà aquest dimarts els treballs per desmantellar una edificació situada a primera línia de mar a la urbanització de Santa Maria de Llorell que incompleix la llei de Costes.

Els treballs es basen en demolir la construcció i retornar l’espai al seu aspecte original per incorporar-lo a la franja costanera de domini públic. Aquesta actuació forma part del programa de recuperació del litoral per reforçar la protecció de la costa i ampliar l’espai de domini públic marítimo-terrestre i té un pressupost de 90.000 euros.

Redacció
Redacció 14/10/2008

El Consell de Ministres espanyol del passat 4 de maig del 2007 va declarar la utilitat pública de la compra dels terrenys i d’aquest immoble de la urbanització de Santa Maria de Llorell a Tossa de Mar per incorporar-los al domini públic marítimo-terrestre. A partir del dimarts 14 d’octubre, Costes de Girona procedirà al desmantellament i posterior demolició de l’edificació i recuperarà la zona fins tornar-la a l’estat original.

La construcció està inacabada, té tres plantes i està a vora mar. Això causa un gran impacte paisatgístic i visual perquè està molt a prop de la costa en un lloc on les platges són de petites dimensions. La finca, a més, afecta la servitud de trànsit.

La demolició es farà en dues fases; a la primera es retiraran els vidres i les instal·lacions de menor volum i a la segona es procedirà a la trituració i desenrunament de l’estructura de formigó i acer mitjançant maquinària que disposa d’un mecanisme per aixafar a través de pressió hidràulica col·locat a l’extrem d’una ploma. El mateix ministeri ha comunicat que totes les operacions es realitzaran respectant rigorosament la normativa vigent i que està prevista una partida per a la restauració ambiental de la zona una vegada s’hagi fet la demolició.

Aquest edifici es troba situat en una parcel·la que té una extensió de 1.905 metres quadrats i l’edificació té una superfície per planta d’uns 600 metres quadrats, tres plantes, pilars de formigó, forjats reticulars i soterranis amb murs de contenció. La urbanització limita amb l’espai natural del massís de Cadiretes, inclòs en el Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya i en la Xarxa Natura 2000 i també amb la platja de Lloret de Mar per l’extrem sud. Per tot això, el ministeri considera necessària la seva demolició i la seva incorporació al domini públic per garantir la conservació d’aquest espai natural i l’adequat ús i gaudi del mateix per part de la ciutadania.